Начало / Автори / Имената на седмицата – Удхаус, Марио Пузо и други от златния фонд

Имената на седмицата – Удхаус, Марио Пузо и други от златния фонд

Написаното от тях винаги е хубаво за препрочитане

imgpsh_fullsize_anim (1)

Рожденици идните дни са все запомнящи се автори

Може да кажем, че любовта към книгите тръгва от техните имена… Чудесно е да ги почетем по най-хубавия начин – като разгърнем отново нещо от онова, което са написали. Сами ще се уверите, че това са все заглавия, които обичаме… и с удоволствие препрочитаме.

Отбелязваме например годишнината на Джеймс Клавел, авторът на „Шогун“ и „Цар Плъх“. Той се появява на бял свят преди 102 години, а сега в „Хеликон“ ви очакват и още негови книги, например „Вихрушка“ или „Тай-пан“.

Джеймс Клавел е роден на 10 октомври, а тогава, така да се каже, прави премиера пред света и Нора Робъртс, само че през 1950-а. Тя е едно от най-изящните любовни пера, които познаваме – насладете се например на трилогията „Хотелът“ или на тетралогията „Сватбена агенция“.

Imena

И още рожденици

На 14 октомври също има засилено присъствие от писатели, които са се втурнали в живота. През 1844-а например е роден философът и мислител Фридрих Ницше. Изпод перото му се раждат „Тъй рече Заратустра“ или „Залезът на кумирите“.

На същия ден е роден и Удхаус – през 1881-а. Неговите Устър и Джийвс могат да ни разсмеят по всяко време. Иля Илф пък се появява на бял свят шест години по-късно – през 1897-а. „Дванайсетте стола“ и „Златният телец“, които пише с Евгений Петров, също са от доказано добрите книги.

И последен рожденик за седмицата – на 15 октомври в Ню Йорк си поема дъх за първи път преди 103 години Марио Пузо. Ражда се през 1920-а, а „Кръстникът“ е задължителна книга – тя се появява, когато авторът ѝ е на 49. Пише, разбира се, и други запомнящи се романи – на първо място, две продължения на „Кръстникът“, но също и книга като „Последният дон“.

tri

Пълно е с рожденици тези дни – при това от най-специалните… Това са все писатели, чиито книги обичаме!

Календар от Краси Проданов
Илюстрация:  Бинг с помощта на технологията DALL-E

Прочетете още

valeri_petrov_cover-1200x900-ezgif.com-webp-to-jpg-converter

Валери Петров – цитати от вечни интервюта

Думите греят на рождения му ден Дете е на учителка по френски и софийски адвокат …