Начало / Интервюта / Лорън Магазинър: Разгледах български митове и легенди, определено има от какво да се вдъхновя!

Лорън Магазинър: Разгледах български митове и легенди, определено има от какво да се вдъхновя!

Американската авторка на детската поредицата „Митичните“ даде интервю за българските читатели 

IMG-20230928-WA0000

Лорън Магазинър дебютира у нас с първата си книга – „Марина и кракенът“, която слага началото на приключенията на пет момичета от чудато място, наречено Терафамилиар. Всъщност си е най-обикновено, има училище и даже кметица. Децата обаче са различни… като митичните създания, които трябва си изберат. На плахата Марина се пада кракен – гигантски октопод, който според митологията вилнее като дявол в морските дълбини, а в тази книжка е призван за ангел хранител. Тънкото послание, предадено с много чувство за хумор е, че всеки човек носи скрита своята животинска природа, която може да надрасне и приеме с любов. Очакваме на български в края на ноември и втора книга от поредицата – „Хейли и драконът“, през май 2024 на английски трета – „Кит и лисицата с девет опашки“. Дотогава ще пазим спомена за приятния ни разговор с тяхната авторка. Свързахме се с нея благодарение на изд. „Лютиче“.

– Здравейте, Лорън, поздрави от България! Позволете ни да започнем с шеговит въпрос, с който бихме искали да се представите на българските читатели. Къде живеете, близо до море или океан, а може би на лодка? 😊

– На кораб „Морска колиба“! … но само в мечтите ми :) В действителност живея във Филаделфия, щата Пенсилвания (САЩ). Много по-скучно. Въпреки че никога не съм живяла до вода, веднъж ударих една платноходка в друга, като преобърнах и двете. Иска ми се да си бях измислила тази случка.

– Тогава как ви хрумна идеята за „Марина и кракенът“?

– Никога не съм била напълно сигурна на какво животно приличам, а винаги съм искала да разбера. Не спирах да си мисля – „Ако някой просто ми го посочи, за награда ще си взема същия домашен любимец.“ Внезапно сякаш ме порази светкавица, знаех че има нещо в тази идея. Пък и желанието ми беше да напиша книга за група приятели, които са много различни като характери и среда, но могат да открият в себе си неподозирана сила и да го направят по по-тихи, по-спокойни, по-неочаквани начини. Говоря за сила чрез състрадание, сила чрез постоянство, сила чрез любов.

– Защо избрахте най-стеснителното момиче – Марина от вашата книга да се свърже с чудовищен кракен, а не с миловидно и пухкаво животинче?

– Едно пухкаво животно би било твърде успокояващо за Марина! Марина е много по-смела, отколкото си мисли и има нужда от другар, който ще я предизвиква, за да се развива. Най-страхотното нещо при кракена е, че двамата си пасват. Защото главоногите също като Марина са много умни, жадуват за близост и са природно надарени да решават проблеми. Освен това… кракенът има осем пипала, с които да прегърне Марина, а тя наистина има нужда от една хубава прегръдка!

239642_b

– Открихте ли животно, което да подхожда на вашия характер?

– Ако трябваше да се обвържа с обикновено животно, мисля, че котката най-много би ми отивала. Но не каква да е котка, а такава, която мяука доста и е едновременно сладка и в лошо настроение. (Моята котка е точно такава и затова двете си пасваме идеално)  Ако имах митично създание, бих искала лисица с девет опашки. Може би ще видим такава в поредицата „Митичните“.

– Какви приключения да очакваме в останалите книги?

– Ще пътешестваме до изригващи вулкани, планини с ледени виелици, зловещи гори, опасни пустини и скрити острови. Ще се срещнем с още митични създания: някои свирепи, а други гальовни. Ще има изненадващи обрати, разкрити тайни и битка за бъдещето на Терафамилиар. И определено не сме се отървали от госпожа Златен гащеризон.

– Имате отлично за хумор. Аз много се смях на различните животни и особено на едно насекомо за свързване.  Кажете ни с какви книги сте израснали?

– Благодаря ви много! Когато бяха по-млада, любимите ми книги бяха тези на Луис Сакър, Ева Ибътсън и Роалд Дал – мисля, че хуморът им е заразителен! Много обичам „Гънка във времето“, книгите за Нанси Дрю и Пърси Джаксън. Израснах със сериали, които ми помогнаха да науча кога е точното време за шеги и как се изграждат светове, като „Покемон“, „Сейлър Мун“ и „Аватар: последният повелител на въздуха“.

– Знаете ли, България има древна история, така че може да си изберете за следваща поредица герои от нашия фолклор на Балканите!

– Много бих се радвала да посетя България! Вече разгледах някои български легенди и митове. Наистина харесах тези за ламята и змея! Отдавна знам за Баба Яга и съм изплашена от нея. Определено има от какво да се вдъхновя…

Въпросите зададе: Людмила Еленкова

Превод на интервюто: Преслава Колева

снимка: Инстаграм на Лорън Магазинър

Прочетете още

243428_b

Книгата е приятелство, напомня нова детска серия

Поредица за безстрашни малки читатели Дъждовният клуб има тези дни първа среща с българските деца …