Начало / Любопитно / България мечтае да е Столица на книгата на ЮНЕСКО

България мечтае да е Столица на книгата на ЮНЕСКО

Инициативата тепърва набира скорост

nikolay-hristov-_sDwr2OlTmg-unsplash

Световната организация избира такъв град от началото на новото столетие. Миналата година например Столица на книгата беше Гуадалахара в Мексико, тази е ганийската Акра, а догодина със символичната титла ще се окичи Страсбург. Обикновено става дума за активна културна програма, която съвпада и с Деня на книгата и авторското право23 април, но събития има на практика през цялата календарна година.

Идеята и София да се присъедини към тази пъстра компания от градове идва сега от Асоциация Българска книга, като се очаква зад евентуална кандидатура да застанат още Столичния общински съвет и Министерството на културата.

Инициативата за превръщане на София в Столица на книгата на ЮНЕСКО беше обявена от Десислава Алексиева, която е председател на споменатата асоциация на книгите. Точно асоциацията е организатор и на софийската Алея на книгата, на чието откриване всъщност беше лансирана идеята.

Асоциация Българска книга развива успешно и кампания, наречена #КаузаГРАМОТНОСТ, която има за цел, по думите на Десислава Алексиева, „да промени България и обществото ни”. „Защото хората, които четат – каза още на откриването тя, – имат критично мнение, добри граждани са, променят средата и притежават емпатия.“

На самото откриване присъства и министър-председателят акад. Николай Денков, според когото „писмеността е позволила да се дефинират ясни морални устои

syd-wachs-slItfWbhijc-unsplash

Изборът на ЮНЕСКО обикновено се основава на богата културна дейност в съответния град, като важен критерий е подкрепата на цялата индустрия на книжния бизнес. Опитът в организацията на международни събития също е плюс. Важни са и препоръките от Международната асоциация на книгоиздателите и Международната федерация на библиотечните асоциации. Самата столица се обявява две години напред.

Информацията обобщи Краси Проданов
Снимки от Kate Ilina, Nikolay Hristov и Syd Wachs за Unsplash

Прочетете още

bfe9a55f03f247b7352226761442c838

Нови рицари на книгата ще имаме през април

Номинациите още текат Наградата е сред най-романтичните и най-симпатичните в българския литературен живот изобщо – …