Начало / Свят / Непосилна тъга – реакциите след смъртта на Кундера

Непосилна тъга – реакциите след смъртта на Кундера

Писателят живееше от 1975 г. във Франция

347557301_671874708317256_3010658450778852913_n

Името на Милан Кундера прозвуча на няколко пъти по време на срещата на НАТО във Вилнюс. Френските политици подчертават, че авторът се е превърнал с годините в символ на европейския дух и свобода.

Трябва да обърнем внимание на Русия, че не може да отвлече отново Запада, както казва скъпия Милан Кундера, на когото днес искам за отдам почит”, каза президентът Макрон, като направи връзка с есето от 1983 г. „Отвличането на Запада, преведено на английски като „Трагедията на Средна Европа”.

Френският президент допълни тези свои думи и с публикация в туитър, в която изрази своите съболезнования към семейството на Кундера, както и неговите читатели. „Благодарение на иронията и таланта му неговите творби се превърнаха в съвременна класика”, посочи той.

Милан Кундера си отиде като свободен човек”, реагира на тъжното събитие и френският министър на транспорта Клеман Бон, като благодари на писателя за красивите десетилетия с неговите литературни произведения

kundera

Рима Абдул Малак, министър на културата, също сподели тъгата си. Според нея „Кундера си избра Франция, но никога не беше губил свободата си. А страниците, които написа, ни помогнаха да открием себе си въпреки абсурдите на света.Чувствам непосилна тъга”, продължи министърът.

Най-европейски от всички европейски писатели“ – така нарече Кундера кметът на Париж Ан Хидалго. Същевременно най-големите световни вестници поместиха некролог за Кундера на първите си страници. По ирония на съдбата, досущ като в шега, написана от самия писател, новината за смъртта му застигна негови преводачи и бохемисти от цял свят по време на семинар на няколко десетки километра от родното място на писателя – Бърно. Според източници, близки до съпругата му, писателят е поискал да бъде погребан именно там, завръщайки се завинаги в родината си.

ku2

Информация, снимки и илюстрации: magazin.aktualne.czdigitalniknihovna.cz и Jaromír 99

Прочетете още

16000696

„През август ще се видим“ – романът, за който Маркес забрави

Смъртта прави всеки ръкопис скъпоценен Габриел Гарсия Маркес дописва през 2004-а една своя книга, която …