Начало / Интервюта / Линда Петкова: Можем да се храним здравословно и с по-малко средства

Линда Петкова: Можем да се храним здравословно и с по-малко средства

Елегантна, скромна и естествена 

IMG_2601

Това казваме както за книгата на Линда Маккензи-Петкова, така и за самата нея, защото демонстрира майсторство в готвенето и абсолютна отдаденост на семейството си в едно апетитно илюстрирано издание – „Кулинарният свят на Линда“. 220 странци с рецепти и споделени лични моменти от вкъщи и от безглутенова сладкарница „Амели“, която съпругата на политика Кирил Петков професионално разработи в центъра на София. Благодарим ù, че ни допусна в нейния кулинарен дом и свят. Уверяваме ви, че има какво да сложите на масата и съчетаете по свой вкус от кухните на Канада и България.

– Здравейте, Линда! Помните ли първото наше национално ястие, което опитахте? 

– Първото българско ястие, което си спомням, беше пълнени чушки – майката на Кирил ги приготвя с много вкусен сос с кисело мляко :)

– Как се роди страстта ви към кулинарията и от кого се учехте?  

– Интересът ми към кулинарията започна, когато се преместихме от Канада в Брюксел. Там се налагаше да готвя за семейството си за пръв път, без ничия помощ. Постоянно се съветвах с моята майка по телефона и се учех от нея.

– Трябва ли човек да има здравословен проблем, за да мине нa безглутеново хранене, или го препоръчвате по принцип?

– Книгата ми е с лесни и здравословни рецепти, които биха могли да се адаптират и да служат и на хора с непоносимост към глутен. Рецептите са с по-малко съдържание на захар, както и веган. Хубаво е да избягваме захарта, доколкото е възможно, но заместването на брашната с глутен с други, в които той отсъства, не е непременно по-здравословно. Ако нямате конкретна непоносимост, не се принуждавайте да се храните безглутеново.

– Мислите ли, че културата на хранене е въпрос на пари? Може ли и без да сме богати, да се храним здравословно?

– Българските плодове и зеленчуци, прясната риба и други храни с местен произход са здравословни и обикновено по-евтини, така че, да – можем да се храним добре и здравословно и с по-малко средства. Специфичните диети вече изискват друго – безглутеновото хранене е скъпо заради заместването на обикновеното, евтино брашно с безглутеново, което струва повече. Проблемът с диетите, които се наложиха като мода в обществото е, че хранителните компании рекламират скъпи алтернативи за хора, на които не им се налага да променят начина си хранене. И те вярват на обещанията, че ще станат по-здрави, а в повечето случаи тяхното състояние не се подобрява.

linda-pic 2 (1)

Хранителните компании рекламират скъпи алтернативи за хора, на които не им се налага да променят начина си хранене. И те вярват на обещанията, че ще станат по-здрави, а в повечето случаи тяхното състояние не се подобрява

– В доста книги сладкарниците са основно място на действието. Намирате ли романтика във вашата работа и сещате ли се за някоя особено емоционална поръчка?

– За специален повод често се поръчва торта. В сладкарница „Амели“ сме правили много уникални, персонализирани торти – за сватби и рождени дни, но веднъж имах интересно запитване за торта с нарисуван ангел отгоре! Тя бе предназначена за лекар от негова благодарна пациентка. Въобще, тортите са свързани с много положителни емоции и романтиката със сигурност е част от тях.

– Пишете, че мусаката е най-любимата ви семейна вечеря. Препоръчайте ни нещо лесно, което може да се приготви от всеки и без особен опит в кухнята. 

– Точно затова в книгата ми има и няколко много добри рецепти за сандвичи. Бързи, лесни за приготвяне и наистина вкусни – сандвич с топено сирене и риба тон и breakfast сандвичи (правят се с продукти, които се ядат предимно за закуска – шунка, яйца, кашкавал, бекон – б. пр.).

– Издайте ни кой десерт най-много обича г-н Кирил Петков?

– Кирил обожава торта „Бял гараш“. По-сладка е от оригиналната, която е с тъмен шоколад. Може би рецептата за нея ще бъде в следващата ми книга :)

Въпросите зададе: Людмила Еленкова
Превод от английски: Мая Касабова

Прочетете още

Toshev-Cveta

Георги Тошев: Има незаменими личности и Татяна Лолова е от тях

„Днес е лесно да изгрееш и бързо да залезеш“, казва още писателят и журналист „Татяна …