Начало / Любопитно / „Хеликон Казанлък“ отвори врати

„Хеликон Казанлък“ отвори врати

В сърцето на града, прочул се като център на Розовата долина на Балканите, заработи новооткритата книжарница на Хеликон. Адресът ù е ул. „Отец Паисий Хилендарски“ 2, магазин 3

IMG-20230610-WA0000

Както другите обекти на най-голямата книгоразпространителска верига в България, и този е модерно оформен и щедър на зареждане с книги за всяка възраст, пол и занятие, според класиката. И аромат, ще добавим ние! Защото на 120 години е емблематичния за Казанлък „Празник на розата“, който увековечава един символ на местния поминък още от римско време, днес превърнал се в национална марка. За маслодайната роза тук има цял музей, без аналог в света.

Не само корените на древността проникват дълбоко в Казанлък. Освен старите „Тракийски стенописи“ доста съвременни паметници и културни средища изпъстрят палитрата на града, знакови имена са част от неговото минало и настояще. Зад книжарница Хеликон се намира паркът със специално направения музей за една-единствена картина, изумителната „Ахинора“ на художника Иван Милев. Вдясно се вижда известната статуя „Японката“, а в градинката на ул. „Искра“ наблизо човек може да седне и да почете книгата, която току-що си е купил. С Казанлък свързваме Чудомир и неговите самобитни типажи. Родом оттук са плеяда големи художници − Петко Клисуров, проф. Ненко Балкански, акад. Дечко Узунов, чието име носи престижната художествена гимназия в града. Както и по-младият от тях и отишъл си преди две години Ясен Голев. И майстори на словото, които са ни учили как да интерпетираме реалността в книгите − академичните умове, литературоведите проф. Никола Георгиев и проф. Здравко Чолаков. В Казанлък е националната школа по физика на Теодосий Теодосиев, с нейните златни деца-медалисти.

Сигурно пропускаме някой от този прекрасен град, място, наситено с толкова талантливи хора и съзидателна атмосфера, от които е чест да попие и нашата книжарница. Бъдете достойни за тях, книжари от „Хеликон Казанлък“, на добър час!

Текст Людмила Еленкова

Прочетете още

242007_b

„Нелската кула“ – да умреш в името на страстта

Част от крепостна стена на брега на Сена, това място влиза в полезрението на литературата Да, …