Начало / България / Зрелостниците изкараха почти четворка на матурата

Зрелостниците изкараха почти четворка на матурата

Резултатът е малко по-нисък от миналата година

books-g1b7cb6ff5_1280

Данните на Министерството на образованието и науката сочат, че най-добри резултати на зрелостния изпит по български език и литература са регистрирали матурантите от градове като София, Смолян, Пловдив. Най-зле пък парадоксално са се представили учениците от София-област.

Нито един ученик не е постигнал максималните 100 точки на двете задължителни матури. Но също така няма нито един завършващ, който да е с 0 точки на изпита по български език и литература.

В анализа на министерството се казва например, че „повечето зрелостници се справят със задачите, изискващи възпроизвеждане, но задачите, изискващи разбиране, осмисляне, интерпретиране, прилагане на наученото, си остават предизвикателство за мнозина“. Според специалистите учениците се затрудняват и при интерпретация на дадена тема в изучен и неизучен текст.

Самият изпитен вариант за матурата беше генериран сред близо 6 млн. комбинации. Зрелостниците получиха тема за съчинение „Пътят на посвещаването в любовта“ по стихотворението на Петя ДубароваПосвещение”. Впоследствие се оказа, че близо 900 от явилите се просто са преписали стиховете на поетесата. Есето пък беше на тема „Живот в мрежата“.

Оценката под 4 трябва много да ни притесникоментира резултатите Люба Йорданова от „Заедно в час“. – Трябва да ни притеснява и това, че ако имаше задължителна матура и по математика (каквато трябва да има), резултатите щяха да са още по-лоши.”

Според Елисавета Белобрадова, депутат и член на Комисията по образованието и науката, изпитните резултати подсказват, че в България цели общности не владеят български език. Според нея те „не говорят, не пишат и като цяло са в пълна невъзможност да се справят със зрелостния изпит. Нещата се изпускат още на ниво първи клас, където е всъщност първият момент, в който образователната система се опитва да установи дали някой владее езика.

Люба Йорданова обаче е оптимист – според нея моментът е повече от подходящ нещата да се променят, особено при положение че новоизбраният премиер на България е световнопризнат учен, бъдещият премиер пък – бивш комисар по иновации, култура и образование. „Има учители и директори, които знаят как да се повишат резултатите и го правят в училищата си“, коментира тя.

woman-gbe761aac3_1280

На зрелостния изпит по български език и литература тази година се явиха повече от 45 хил. ученици. Над 1000 зрелостници са постигнали две отлични оценки – по този изпит и по втория, който е по профилиращ предмет

Информация от Министерството на образованието и науката и социалните мрежи
Снимки: Gerd Altmann за Pixabay

Прочетете още

sergiu-valena-_Drvb_c_72Y-unsplash

Френската библиотека откри отровни книги във фонда си

Сега са в карантина Книгите с арсен са още от 19. век, но няма данни …