Начало / Любопитно / Кораб-книжарница пусна котва в Египет

Кораб-книжарница пусна котва в Египет

Мисията му е хуманитарна и образователна

logos-hope-2-1

Най-големият плаващ книжен панаир, както наричат още кораба, разполага с екипаж от 350 доброволци, които пък са от повече от 60 народности. „Логос хоуп“, както се казва корабът, ще остана в Порт Саид през следващите две седмици.

Мисията, с която плава корабът-книжарница, е за споделяне на знание, помощ и надежда. На палубата има повече от 5000 книги в различни жанрове. Продават се на достъпни цени, за да изпълни пътуващият книжен панаир своята образователна мисия.

Самият екипаж пък посреща гостите си облечен в свои национални дрехи и носии – бразилски, ганайски, китайски, казахстански и др. „Чудесно е, че всички могат да се качат на палубата и да се срещнат с хора от толкова много страни, да споделят и да научат нещо за културата на останалите, както и да изградят здрави отношения”, казва капитанът на „Логос хоуп“ Джеймс Бери.

Корабът е построен през 1973 г. През 2004-а обаче го купува неправителствената организация Gute Bücher für Alle. От 2009-а пътува през морета и океани именно под формата на най-големия книжен панаир на света. Досега е посетил близо 500 пристанища по целия свят. Наред с книгите, предлага на борда театрални представления. Има също така приятно кафене и ресторант. Смята се, че посетителите на „Логос хоуп“ дотук наближават 50 млн. души.

KvCKb1deWz

В Порт Саид корабът-книжарница хвърля котва за втори път – след 2010 г. В Египет ще остане до 23 януари 2023 г. Следващата му цел е Йордания

Информация и снимки: Scoop Empire, LoopEgyptian Streets

Прочетете още

IMG-20230426-WA0003

„Хеликон Пазарджик-Център“ отвори врати!

Нова книжарница грейна в сърцето на града, наложил се от векове със своя търговски нюх …