Начало / Критика / Опитът учи

Опитът учи

С две полезни книги за деца обикаляме света от рафтовете на Хеликон

korici

Първата е „Питай пилота“ – отговори на детски въпроси за пътуването по въздух. Тя е писана от истински пилот с чин капитан, който лети с авиокомпания, дъщерна на „Аляска еърлайнс“. Звучи безкрайно далеч,  още повече, че преди три години именно оттам беше откраднат цял самолет. Случката тогава влезе в световния криминален поток като сензация, а нашата новина сега е самият пилот и автор на тази книжка, пълна с отговори, които родителите нямат време да дадат, или не знаят. От проверката на237737_b сигурност по летищата, през превключването на самолетен режим на телефоните, как влияе вятърът на скоростта, защо имаме шум в ушите на високо, самолетите приземяват ли се в мъгла, защо се сблъскват понякога, как изобщо успяват да излетят при тази тежест, за какво служат многото бутони при управление, кой определя къде се каца, могат ли пилотите да слушат музика в големите си слушалки, дори – колко пари получават :) На всичко, което питат децата, отговоря капитан Джъстин Кели, опитен капитан с над 1000 летателни часа във въздуха, човек, който обучава млади пилоти и отглежда четири деца вкъщи. Е, как да не му се доверим!

Другата книга идва от Европа, но пак обикаля света с гласовете на растенията с най-дебели дънери, огромни цветове, мрежа от корени, кое от кое по-красиво, опасно, високо, чудно нарисувано и…гласовито. Това издание има енциклопедичен характер, то е дело на италианския тандем Стефано Бордильони и Ирене Пенаци, плюс сътрудниците им, ботаници от университета в Падуа. Двамата – писател и илюстратор, биха могли да са баща и дъщеря, 34 години е разликата във възрастта им, а талантът, който ги събира на страниците на „Гласове от зеления свят“, е безспорен. Ще кажем също, че благодарение на виртуозния превод на Нева Мичева, книгата представлява и литературна находка, не само за деца.

Тук на една страница попиваме наука и чуваме толкова сочно да ни говорят от недрата на природата, че няма как да не се заслушаме, например в „Гинко“- то (ginko biloba) – „Ела насам, не бой се: я, какво мило човешко мъниче ми е дошло на гости! Чакай да ти се представя, казвам се Гинко Билоба, но ако искаш, викай ми направо „дядо Гинко“, за мен е удоволствие. Заповядай сред листата ми – забеляза ли, че приличат на ветрилца? Много се гордея с тях. Само аз имам такива и ми прави впечатление, че и твоите близки, хората, често се любуват на тяхната елегантност.“

237434_bА Смокиня удушвач (ficus watkinsina) звучи така – „Боя се, че никой не ме кани на гости, понеже имам навика да се заседявам. Обикновено идвам под формата на семе, пренесено от катерица, маймуна или птичка, намирам си удобно място в някоя пукнтатина или хралупа на друго дърво и не след дълго покълвам. Раста, вкопчена в моя носител и се възползвам от хранителните вещества в дъждовната гора, която се стича по кората му.“

лепесток анютины глазки шаблон - Поиск в Google | Анютины глазки, Цветы, Шёлковые цветыСред специфики, за които до всяко растение има академична справка, в началото на книгата подробно съдържание, а в края ù карта, могат да се чуят гласовете на 30 от видовете по света, достойни да бъдат част от всяка семейна библиотека.

Текст: Людмила Еленкова       

Прочетете още

Uvodni1

Библиотеките по света – от най-старата до… най-малката

Историята им започва в дълбокото минало Библиотеките са едно от най-гениалните изобретения на нашата цивилизация. …