Начало / България / „Сърце“ е изборът на книжарите на „Хеликон“ за 2022 г.

„Сърце“ е изборът на книжарите на „Хеликон“ за 2022 г.

Книга на Виктория Бешлийска печели за втора поредна година, след като миналата – 2021 г. книжарите на „Хеликон“ избраха дебютният ù роман „Глина“

20221109_He_Knijarite_Slide

В края на всяка календарна година служителите на почти 40 книжарници от най-голямата книгоразпространителска верига в България, провеждат анонимно гласуване за своето любимо четиво. Предпочитанията се базират на личния им вкус като читатели, а не са водени от търговски съображения, уверяват от „Хеликон“. Не е изненадващо, че печели роман, който се развива на родна територия, поставя силен акцент върху духовността и свързва в емоционална сплав история и бит от времето на Втората българска държава. Съвременната ни литература сякаш върна възпитателната си роля от близкото минало, но без натрапчиво морализаторстване, по-скоро с превес на съзидателното женско начало, вид форма на държавността.

Любопитен факт около изборът на книжарите е необичайно големият брой български автори, които можем да си пожелаем да бъдат както харесвани, така и добре продавани :) Сред тях начело излизат романите на младите автори Ина Ясипова („Жива“, изд. „Сиела“) и Боян Боев („Последна молитва“, изд. „Персей“).

Второ и трето място на почетната книжарска стълбица след книгата на Виктория Бешлийска, заемат романът „Симон“ на Нарине Абгарян и публицистичният сборник статии „Хроника на болката“ от журналиста Иво Иванов.

Прочетете още

web banner_

Четирите акцента на септември

Влизаме в есента с тези хубави заглавия, които ще ни съпровождат през целия месец   „Огледалния …