Начало / България / Най-щастливото място на света

Най-щастливото място на света

ХЕЛИКОН АбракадабраТази изпълнена с толкова любов и позитивна енергия книжка не бива да се чете наведнъж. Както не пием мултивитамините с шепи, а вземаме на ден по едно хапче, така и тези непреходни мъдрости трябва да се поемат на пестеливи дози, за да са ни от полза.
В новия си сборник с кратки житейски истории и притчи Инна Учкунова е подбрала прости на пръв поглед, ала неизтребими истини. Дали в дни на униние или в самотни нощи, те със сигурност ще ни върнат изгубената вяра и надежда, ще ни изпълнят с вътрешна сила и доброта.
Удивително е колко малко ни трябва, за да се почувстваме умиротворени, обичани и щастливи!

Най-щастливото място на света

Веднъж някакъв странстващ търговец пристигнал в непознат град. Направило му впечатление, че всички местни били много усмихнати и той не разбирал какво ги прави толкова щастливи, след като не били по-богати от другите хора, които бил виждал по широкия свят. Спрял търговецът в една странноприемница и заразпитвал на какво се дължи щастието по тукашната земя.

– Виждаш ли как всеки местен има дреха, на която е пришито малко джобче? – рекъл стопанинът.

– Виждам – отвърнал търговецът.

– В това джобче, страннико, ние държим по едно двойно огледало като амулет, за да ни пази от зли сили. Външното огледало отблъсква мислите на другите, така че каквото мислят, им се връща, а вътрешното отразява обратно онова, което ние самите мислим. Затова хората тук са щастливи, защото в мислите си носят само добро, че да им се връща добро, понеже помислят ли нещо лошо на другите, то веднага ще се върне към тях самите…

Ето защо това място е най-щастливото на света.

Прочетете още

220276_b

Безсмъртен шедьовър в нов превод

В своята нова поредица, посветена на извисената философска мисъл, издателство „Хеликон“ поднася на читателите си …