Начало / Без категория / Самотни сърца се лекуват с книга

Самотни сърца се лекуват с книга

На 11.11 отбелязваме Singles day

Singles-Day-sorrow

Празникът възниква в противовес на Деня на влюбенитеСв. Валентин. И датата е специална – 11.11 всъщност съдържа само единици, което пък подсеща как преминават дните на самотните сърца.

Създатели на Singles day са неколцина студенти от Нанкинския университет в Китай. Идеята реализират през 1993-а. Само дето Денят на самотните сърца едва ли щеше да е толкова популярен по цял свят, ако на компанията „Алибаба” не ѝ хрумва да го използва за търговски цели. През 2009-а тя подхваща масирани акции за Singles day като за шопинг ден. Разбира се, включват се всички големи играчи и така само за десетилетие 11.11 се превръща в деня с най-голям оборот за интернет и физическите магазини.

А иначе самотните сърца имат от всичко на света нужда най-вече от компания, от сродна душа. Можем да им я предложим под формата на книга. Доказано е, че точно книгите притежават това чудодейно качество да избавят от самота, униние и дори депресия. Някои го изчисляват и в минути – петнайсетина на ден, посветени на четенето, са достатъчни за успокояване на сърдечния ритъм.

Хубавата книга обаче означава винаги да имаш много приятели – пък и е стъпка към това да намериш мост към другите и в реалния живот. Такива са и нашите предложения за Singles day сега

На Singles day – в компанията на хубава книга

1
Изберете между „Японският любовник“ или „Есекският змей“

Рани Маника разказва една богата на нюански история, каквато може да се случи само на Изток. Парвати е богата, но нещастно омъжена… поне до деня, в който не се влюбва във врага си.

Сара Пери пък предлага четиво, в което загадките и любовта са застъпени поравно. „Есекският змей” тръгва от една стара английска легенда, за да нарисува накрая любовта между вдовица и викарий.

2

Вечни истории за сребърници и Божи ген

Том Егеланд ни връща хилядолетия назад във времето към една от най-известните и срамни библейски истории. „Сребърниците” е книга, в която с всяка разкрита загадка научаваме и нещо за себе си.

Божи тайни има и в книгата на Людмила Филипова. Съдбата на монах и жена, загубила дъщеря си, отваря вратичка към неподозирани събития, които ни водят към най-святотоБожия ген.

3

Наслада от класиките на Маркес и Казандзакис

И това е рецепта против самота – големите пера галят с умението си да сътворяват симфония от думи. Като Маркес в „Очи на синьо куче”. Сборникът е интригуващ, защото съдържа негови разкази, писани на млади години, докато още е шлифовал таланта си.

„Стръмнина” пък е от наследството на Казандзакис. Заглавието олицетворява духовните му търсения и спомага и ние да надигнем глава и да заживеем сякаш в небето. Неиздаваната досега книга лекува именно душата – а точно тя страда най-много в самотното ни време.

4

Самотата на големите – Калас и Дали

Усамотението всъщност е необходимо за таланта – независимо дали този да пееш, или да рисуваш. Така усъвършенства себе си Дали, далеч от всички, на средиземноморския бряг. Книгата на Силвия Франк обаче e и за влюбването, защото самотата е заменена от Гала, така и вдъхновението на художника става още по-голямо.

Точно трудът и самотата са ключови и при Мария Калас – историята ѝ под формата на красив роман описва Мишел Марли. Книгата ѝ е за нещастната любов, за дръзновението да я следваш, за силата да пееш… докрай.

Singles day в компанията на книга препоръчва и Краси Проданов
Снимки и илюстрации: Karolina Grabowska и S. Hermann / F. Richter за Pixabay; Pinterest

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …