Начало / Любопитно / Новата кеймбриджка библиотека събира възхищение и награди

Новата кеймбриджка библиотека събира възхищение и награди

Вдъхновена е от историческия стил на университета

maxresdefault

Наградата Стърлинг се връчва за 26-и път – организатор е Кралският институт на британските архитекти. По правило е за сграда, която се отличава с голям принос в полето на архитектурата. А през 2022-а това е новата библиотека на колежа „Магдалена“ на Кеймбриджкия университет.

Задачата на библиотеката е да замени старите читални, които са още от 15. век. Отворена е денонощно, като предлага обширен архив, а разполага и с художествена галерия.

Идеята за новата библиотека идва от историческата среда в Кеймбридж. Много от елементите в сградата създават усещането за онази стара архитектура, която ни изпълва с възхищение. Заедно с това обаче пространството е максимално отворено, за да може библиотеката да използва естествена светлина.

Първите стъпки за построяването ѝ са още от 2014-а, когато се провежда и архитектурен конкурс, спечелен от студиото на Найл Маклафлин. Използвани са предимно природни материали – тухли и дърво. Високите комини пък дават възможност проветряването също да е естествено и без климатична система

Fe-YiVdXoAYAjmw

Библиотеката е завършена окончателно през 2021-а, а това е първото голямо признание за нея. Наградата Стърлинг носи името на Джеймс Стърлинг, който е един от най-значимите архитекти в световен мащаб от втората половина на миналото столетие. Сред проектите, с които го свързваме, са например Щаатсгалери в Щутгарт или разширението на Тейт Бритън в Лондон. Университетски проект спечели престижното отличие и преди година – тогава беше отличена новата сграда на Кингстънския университет.

Информация и снимки от Magdalene College, Max Fordham и Royal Institute of British Architects

Прочетете още

masha-gessen-bw

Маша Гесен: „Никой народ не е само жертва“

Ивицата Газа е като еврейско гето, казва още тя Американската писателка от руски произход заслужи …