На фокус
Начало / Свят / Талантлив писател от Шри Ланка спечели престижния „Букър“

Талантлив писател от Шри Ланка спечели престижния „Букър“

Романът му е за фотограф, който вече е… на небето

karunatilaka-1200

Наградата „Букър“ беше връчена в присъствието на кралицата-консорт – Камила. Писателят от Шри Ланка Шeхан Карунатилака се сдоби с ценното отличие – сега на 47, той привлича вниманието на критиката още с дебюта си преди 12 години. Chinaman: The Legend of Pradeep Mathew тогава е обявен за една от най-добрите дебютни книги и на годината, като печели особено голяма популярност в Индия и Великобритания.

Сега Карунатилака затвърди добрия си имидж, получавайки „Букър” за своята The Seven Moons of Maali Almeida. Полага му се и чек на стойност 50 хил. британски лири. Ценната статуетка пък му предаде лично кралица Камила.

Писателят казва, че за него е голям успех дори това, че се е добрал до краткия списък с номинирани. Книгата му представлява политическа сатира, но в същото време има елементи на криминале, хорър и любовна история. Действието се разиграва по време на гражданската война в Шри Ланка.

Главният герой, който е фотограф, се събужда всъщност на небето, без да знае кой го е убил. Списъкът с вероятните извършители е „депресиращо дълъг”. Има обаче на разположение седем луни – или нощи, през които да се срещне с приятелите си и да ги отведе при свои снимки, които могат да разтресат из основи страната.

За сюжета новият носител на „Букър“ започва да мисли още през 2009-а. „Беше по времето, когато гражданската война свърши и се разрази ужасяваща дискусия кой е виновен за нея и колко граждани са загинали. Стори ми се интересно да погледна към всичко това през очите на един от мъртвите.”

Председателят на журито Нийл Макгрегър заяви, че писателят от Шри Ланка е заслужил наградата заради „мащаба, майсторството, дръзновението и сатиричността, с които пише. „Според нас това е книга, която ще устои на времето”, каза още Макгрегър, който е бил и директор на Британския музей.

Карунатилака следва в Нова Зеландия, но работи в Лондон, Амстердам или пък Сингапур. Писал е статии за списания като „Ролинг стоун” и „Нешънъл джиографик”. Преживява и като копирайтър, а иначе обича да свири с групата си – негова е китарата.

При това авторът на The Seven Moons of Maali Almeida е вторият писател от Шри Ланка, който се сдобива с авторитетното отличие. Първият е Майкъл Ондатджи, авторът на прословутата „Английският пациент”, който обаче живее от 29-годишен в Канада.

1666080039-yno3mpcg

Новият носител на „Букър“ със свои колеги от краткия списък на номинациите – сред тях и 87-годишният Алън Гарнър, носителката на „Пулицър“ Елизабет Страут, зимбабвийката Ноу Вайълет Булуайо

Информация и снимки от thebookerprizes.comlovereading.co.uk и indianexpress.com

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

SOUS LE SOLEIL DE PAUL VALERY PHOTO 10

Безценни писания на френски поет излязоха на бял свят

Повлиява с разбиранията си на няколко поколения Пол Валери е сред най-големите имена в европейския …