Начало / Свят / Талантлив писател от Шри Ланка спечели престижния „Букър“

Талантлив писател от Шри Ланка спечели престижния „Букър“

Романът му е за фотограф, който вече е… на небето

karunatilaka-1200

Наградата „Букър“ беше връчена в присъствието на кралицата-консорт – Камила. Писателят от Шри Ланка Шeхан Карунатилака се сдоби с ценното отличие – сега на 47, той привлича вниманието на критиката още с дебюта си преди 12 години. Chinaman: The Legend of Pradeep Mathew тогава е обявен за една от най-добрите дебютни книги и на годината, като печели особено голяма популярност в Индия и Великобритания.

Сега Карунатилака затвърди добрия си имидж, получавайки „Букър” за своята The Seven Moons of Maali Almeida. Полага му се и чек на стойност 50 хил. британски лири. Ценната статуетка пък му предаде лично кралица Камила.

Писателят казва, че за него е голям успех дори това, че се е добрал до краткия списък с номинирани. Книгата му представлява политическа сатира, но в същото време има елементи на криминале, хорър и любовна история. Действието се разиграва по време на гражданската война в Шри Ланка.

Главният герой, който е фотограф, се събужда всъщност на небето, без да знае кой го е убил. Списъкът с вероятните извършители е „депресиращо дълъг”. Има обаче на разположение седем луни – или нощи, през които да се срещне с приятелите си и да ги отведе при свои снимки, които могат да разтресат из основи страната.

За сюжета новият носител на „Букър“ започва да мисли още през 2009-а. „Беше по времето, когато гражданската война свърши и се разрази ужасяваща дискусия кой е виновен за нея и колко граждани са загинали. Стори ми се интересно да погледна към всичко това през очите на един от мъртвите.”

Председателят на журито Нийл Макгрегър заяви, че писателят от Шри Ланка е заслужил наградата заради „мащаба, майсторството, дръзновението и сатиричността, с които пише. „Според нас това е книга, която ще устои на времето”, каза още Макгрегър, който е бил и директор на Британския музей.

Карунатилака следва в Нова Зеландия, но работи в Лондон, Амстердам или пък Сингапур. Писал е статии за списания като „Ролинг стоун” и „Нешънъл джиографик”. Преживява и като копирайтър, а иначе обича да свири с групата си – негова е китарата.

При това авторът на The Seven Moons of Maali Almeida е вторият писател от Шри Ланка, който се сдобива с авторитетното отличие. Първият е Майкъл Ондатджи, авторът на прословутата „Английският пациент”, който обаче живее от 29-годишен в Канада.

1666080039-yno3mpcg

Новият носител на „Букър“ със свои колеги от краткия списък на номинациите – сред тях и 87-годишният Алън Гарнър, носителката на „Пулицър“ Елизабет Страут, зимбабвийката Ноу Вайълет Булуайо

Информация и снимки от thebookerprizes.comlovereading.co.uk и indianexpress.com

Прочетете още

Stolichna-biblioteka-nagradi-2023-1024x695

Георги Господинов и Захари Карабашлиев са най-четени в Столична библиотека

Посетителите бавно се увеличават Годишните награди, които институцията връчи сега за девети път, целят да …