Начало / Автори / Френска писателка спечели Нобеловата награда за литература

Френска писателка спечели Нобеловата награда за литература

Името ѝ беше спрягано сред фаворитите

Annie_Ernaux_Keystone_04_extend

Ани Ерно заслужи отличието заради „смелостта и остротата, с която разкрива корените, отчужденията и колективните ограничения на личната памет”, както се казва в официалната позиция на Академията.

Родена през 1940-а във френския Лилбон, тя се посвещава на книгите и на социологията. Учителка по професия, изучава модерна литература. Кариерата ѝ на писател започва през 1974 – тогава излиза дебютният ѝ роман, който е изграден на автобиографична основа. Описва живота си – и по-специално отношенията с баща си, и в La Place. За тази книга печели и наградата Ренодо.

Ерно е оценявана и награждавана през годините. Много от книгите ѝ намират признание и отвъд Океана, в САЩ. За книга на живота ѝ се счита Les Années от 2008-а. По страниците предлага поглед към френското общество от следвоенните години до началото на новия век. Централна роля играе и съдбата на една жена, за която пише в трето лице, но всъщност отново визира себе си. За книгата печели и наградата „Стрега. Пак тя ѝ носи и номинация за международния „Букър”.

145a86d8ba398c51.70412173

За уважението, с което се отнася Франция към Ани Ерно, говори и фактът, че е учредена награда, която носи името на 82-годишната днес писателка

Издавана е у нас още през 80-те на миналия век. Тогава La Place – „Мястото”, излиза в един том с творби на Франсоаз Саган и Патрик Модиано с логото на „Народна култура”. През 1994-а пък „Прозорец” издава Passion simple – „Обикновена страст”.

Същински феномен в полето на съвременната литература, Ани Ерно е в центъра на доста анализи и студии. Самата тя заявява, че избягва традиционните жанрове, като избира собствена форма на изразяване. Близо е и до политическите процеси в родната Франция. Поддържа дълги години крайнолевия Жан-Люк Меланшон. Подкрепя Сандрин Русо и идеите ѝ в полза на екологията и срещу сексуалното насилие.

Разбира се, Ерно има и критици – сред най-отявлените е Фредрик Бегбеде, който я нарича „официален писател”, който винаги е „приветстван единодушно от блажената критика”. Така или иначе, името ѝ сега е добавено в най-престижния писателски списък – този на носителите на Нобелова награда за литература.

Информация и снимки от „Уикипедия“ и Swiss Life

Прочетете още

Luiz2

Заглъхна завинаги ангелската Луиз Глик

Поетесата почина на 80 Родена през 1943-а, тя носеше и етикета на най-голяма съвременна американска …