Начало / Свят / Още руски писатели напускат родината си

Още руски писатели напускат родината си

Основната причина е несъгласие с водената война

lyudmila-ulitskaya

Людмила Улицка намери сега временен дом в Берлин. 79-годишната писателка е създала книги като „Казусът Кукоцки” и „Непрекъсната линия”. Само в Русия тя е продала над 2,5 млн. екземпляра от творбите си.

Сякаш започнах нов животказва Улицка в интервю за „Дойче веле. – Промениха се всекидневните ми навици и реакции.

Улицка дава за пример Виктор Шкловскируски писател, който така и не се интегрира в болшевишкия живот и бяга в Берлин. „През 1922 – казва писателката, – той пише „Зоо или писма не за любовта”. Сега, 100 години по-късно, човек може да напише „Зоо 2.

Родената в Башкирия Улицка е всъщност биолог-генетик по професия. Уволнена е след като е уличена в преписване на забранен ръкопис – това се случва през 1970 г. Става писател, за да запълни свободното време на безработен човек. Преведена е на повече от 25 езика, като печели много награди.

От много време се нарежда и сред критиците на президента Путин. Критикува военните действия на проруски сили в Украйна още от 2014-а. Държавните руски медии дълготрайно я обявяват за родоизменник. През 2016-а дори е нападната от руски националисти, които си позволяват вербално и физическо насилие срещу 73-годишната тогава жена.

lud

Психологизъм, мъдрост и великолепен стил – това е запазената марка в книгите на Улицка

Сега тя се превръща в поредното име от вълната интелектуалци, които напускат родината си в знак на несъгласие с водената от властите политика. Сред тях е например Кирил Серебреников, режисьор и водещ, Олга Смирнова – прима балерина, Чулпан Хаматова, актриса, както и много други.

Всеки народ и особено руският е способен да различи истинските родолюбци от предателите. Ще ги изплюе като муха, която по случайност е влетяла в устата”, заяви пък руският президент Путин по адрес на онези руснаци, които избират да емигрират в този момент.

Лира.бг по материали от Moscow Times

Прочетете още

DnUSnBnXoAALwSQ

Харуки Мураками: Физически и метафорични стени разделят света ни днес

Писателят се появи по изключение пред общественост 74-годишният автор пристигна в Европа, за да получи …