Начало / Любопитно / „Тайна“ книга от Ленард Коен излиза наесен

„Тайна“ книга от Ленард Коен излиза наесен

Талантът му на писател се равнява на този на музикант

Leonard

Големият изпълнител държи писанието в архивите си от създаването му през 50-те на миналия век, та до своята смърт. A Ballet of Lepers, както се казва книгата, ще намери сега достойно място под светлините на прожекторите и ще допълни образа на големия Ленард Коен.

Непубликуваната досега книга ще има премиера на англоезичния пазар наесен. Логично, отсега интересът към нея е голям. Починалият преди шест години музикант я създава през 1956 – точно така, преди цели 66 години!

A Ballet of Lepers наброява около 90 страници и разглежда темата за токсичните отношения, на които ставаме жертва. Главен герой е мъж на 35 – самият Ленард Коен е на крехките 22, когато пише текста.

Биографът на Ленард Коен – Ира Надел, посочва, че още в тази първа книга писателят и музикант започва да проучва историята на евреите, да се вълнува от трагичните събития в житието на библейския народ.

Влияние оказва и това, че дядото на Ленард Коен е рабин, който бяга от Литва след погромите срещу евреите там. Когато вече е на възраст, той страда от Болестта на Алцхаймер, като бъдещата „звезда” се грижи изцяло за него. Именно старият рабин вдъхновява Ленард да разтвори за първи път Книгата на пророк Исаия – една от пророческите в Библията.

След като получил отказ за публикуване от две издателства, Ленард Коен се отказал от търсене на по-нататъшни варианти. През 1963-а все пак прави дебют като писател с The Favorite Game

Сега обаче справедливостта ще възтържествува и A Ballet of Lepers ще намери своите читатели. Томчето ще включва и 15 разказа – всичките създадени между 1956-а и 1961 г. Основна тема в тях е срамът, усещането за липса и страданието по семейство, свобода, дори надмощие, описват бъдещата книга от издателство „Канонгейт”. На пазара ще се появи през октомври.

Снимки и илюстрации от lithub.com и quillandquire.com

Прочетете още

IMG_6099

Жоао Пинто Коелю: Събития отпреди осемдесет години може пак да се повторят

Португалски писател разказва по изящен начин за един от най-жестоките периоди в човешката история Той …