Начало / Свят / Мишел Фуко проговаря отново

Мишел Фуко проговаря отново

Ценен труд от архивите му ще се появи

maxresdefault

Знаменитият философ – подобно на много други интелектуалци и писатели, забранява посмъртно публикуване на свои книги. Така че новината, която идва от френското издателство Éditions du Seuil, е на практика престъпване на волята на Мишел Фуко.

Le Discours philosophique е започната от писателя още в средата на 60-те на миналия век. Той обаче никога не я публикува след завършването ѝ. Според самите издатели книгата представлява „почти археологически поглед към философията и различните ѝ лица“ – Фуко описва по страниците метафизиката, която проповядвал Рене Декарт, философската антропология, развита не без помощна на Имануел Кант, както и значението не езика, което е било ключово за Ницше.

Френският социолог и историк е известен със своята „археология на знанието“. Много внимание отделя на човешката сексуалност. Изследва различните социални науки, а за себе си казва простичко: „Аз съм ницшеанец.” Според „Таймс” той е и най-цитираният интелектуалец в сферата на хуманитарните науки изобщо. Най-известната му творба е „Думите и нещата”.

Новото издание сега подготвя Орацио Ирера от Университета Париж-VIII с помощта на Даниеле Лоренцини, който работи за Университета на Пенсилвания. Точно Лоренцини заявява, че предстои да излязат и лекциите на Фуко, които ученият изнася в Туниския университет. Фуко прекарва няколко години там, преди да се завърне във Франция и да постъпи като преподавател в наскоро създадения Университет Париж-VIII, известен още като Венсен-Сен Дени. След това работи до смъртта си за Колеж дьо Франс.

maxresdefault (1)

Философът умира през 1984-а от малко познатия тогава ХИВ. Забраната за публикуване на негови творби е нарушена по взаимно съгласие от дългогодишния партньор на Фуко и негов наследник Даниел Деферт и асистента му Франсоа Евалд

Информация и снимки: Rien ne veut rien dire, H24info и Le Sémaphore

Прочетете още

b0a7c8bd82e0205bbc33554e0da83b18

Творци от цял свят почитат Франц Кафка

Книгите му от гледна точка на нашето съвремие премерват те Писателят си отива от света ни …