Начало / Свят / Русия ще остане без книги от Нийл Геймън и Стивън Кинг

Русия ще остане без книги от Нийл Геймън и Стивън Кинг

Двамата писатели ще откажат да подновят правата

JTO8374d0_58il_Gaiman_SXSW_2019_47353210141

Стивън Кинг се радва на огромна популярност на руския пазар. Десетките му бестселъри излизат там в огромни тиражи. Решението си той обяви, коментирайки в туитър думи на своя колега Линуд Баркли, известен например със серията трилъри „Зак Уокър”, но и с документалистиката си.

Признавам, че няма да е кой знае какво жертвоприношениенаписа Баркли, – но няма да подновя договора си за издаване на книгите ми в Русия.

Големият Стивън Кинг веднага подкрепи колегата си, като коментира публикацията на Линуд Баркли с думите: „Нито пък аз!” Авторът на „То“, „Доктор Сън“ и много други бестселъри вече обяви публично мнението си за събитията в Украйна. Дори публикува своя снимка в подкрепа на Украйна, подчертавайки, че го прави рядко, но случаят го изисква.

Към Стивън Кинг и Линуд Баркли се присъедини и фентъзи майсторът Нийл Геймън, който коментира събитията така: „Ще опитам да проверя кои договори с Русия ще мога да преразгледам и докъде е стигнал процесът по издаване на книгите. Няма да подписвам нови, докато на власт е Путин и правителството му, това е сигурно.

0bd9208ccda4964

Жалко е, че Стивън Кинг ще изчезне от руските книжарници – коментират почитатели на писателя. – Една от темите, за които пише цял живот, е борбата на доброто със злото

Снимки от туитър и „Уикипедия“

Прочетете още

DnUSnBnXoAALwSQ

Харуки Мураками: Физически и метафорични стени разделят света ни днес

Писателят се появи по изключение пред общественост 74-годишният автор пристигна в Европа, за да получи …