Начало / Свят / Етнографски музей унищожиха руските части

Етнографски музей унищожиха руските части

Трагедията е голяма, казват хората в Иванков

ivankiv

Историческият и етнографски музей изгоря по време на атаката на руски части. Близо до малкото градче е разположен стратегически обект като летище Хостомел, а през Иванков преминава и главният газопровод, по който се извършват доставки на газ към Европа. Руската артилерия подлага на обстрел и сградата на музея, като така се стига до подпалването му.

Сред най-ценните експонати на музея са картините на Мария Примаченкосамоук художник, създал истински шедьоври в стила на наивизма. Местните хора самоотвержено влизат в музея и изнасят колекцията, преди пламъците да са го погълнали съвсем.

Смята се, че унищожаването на музея от страна на руските сили ще е широко дискутирана тема, тъй като самата Примаченко е уникално явление, като дори ЮНЕСКО я обявява за централна фигура през 2009-а – в чест на стогодишнината от рождението й.

Опазването на културно наследство по време на въоръжен конфликт – казва например Влада Литовченко, директор на Вишгородския културно-исторически етнографски комплекс, – е сред основните стремежи на ЮНЕСКО.” Украинският министър на културата Александър Ткаченко вече направи постъпки ЮНЕСКО да лиши Русия от членство в организацията и да отнеме домакинството на 45-ата сесия на Комитета за световно наследство, която трябваше да организира Москва.

Лира.бг по материали от Мой Киев

Прочетете още

234902146_316796453569884_1305983565502732869_n

Георги Милков: Имам приятни емоции, свързани с книжарниците на „Хеликон“ в цялата страна

Говорим с популярния журналист, чиито сборник с пътеписи „Истории от ръчния багаж“ стана Книга на …