Начало / Свят / Етнографски музей унищожиха руските части

Етнографски музей унищожиха руските части

Трагедията е голяма, казват хората в Иванков

ivankiv

Историческият и етнографски музей изгоря по време на атаката на руски части. Близо до малкото градче е разположен стратегически обект като летище Хостомел, а през Иванков преминава и главният газопровод, по който се извършват доставки на газ към Европа. Руската артилерия подлага на обстрел и сградата на музея, като така се стига до подпалването му.

Сред най-ценните експонати на музея са картините на Мария Примаченкосамоук художник, създал истински шедьоври в стила на наивизма. Местните хора самоотвержено влизат в музея и изнасят колекцията, преди пламъците да са го погълнали съвсем.

Смята се, че унищожаването на музея от страна на руските сили ще е широко дискутирана тема, тъй като самата Примаченко е уникално явление, като дори ЮНЕСКО я обявява за централна фигура през 2009-а – в чест на стогодишнината от рождението й.

Опазването на културно наследство по време на въоръжен конфликт – казва например Влада Литовченко, директор на Вишгородския културно-исторически етнографски комплекс, – е сред основните стремежи на ЮНЕСКО.” Украинският министър на културата Александър Ткаченко вече направи постъпки ЮНЕСКО да лиши Русия от членство в организацията и да отнеме домакинството на 45-ата сесия на Комитета за световно наследство, която трябваше да организира Москва.

Лира.бг по материали от Мой Киев

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

DnUSnBnXoAALwSQ

Харуки Мураками: Физически и метафорични стени разделят света ни днес

Писателят се появи по изключение пред общественост 74-годишният автор пристигна в Европа, за да получи …