Начало / Свят / Книжният панаир в Лайпциг отново е отменен

Книжният панаир в Лайпциг отново е отменен

Утвърденото събитие пак стана жертва на ковид

leipziger_buchmesse

Първоначално организаторите обявиха дати от 17 до 20 март, но сега направиха крачка назад. Панаир няма да има – при това за трета поредна година.

Основната причина да се стигне до крайното решение са всъщност самите участници. Много издатели информирали управата на панаира, че не могат да се включат в събитието заради несигурната ситуация покрай пандемията.

Опасенията, че книжното тържище ще изгуби от блясъка и многообразието си довели до решение за отмяната му. Сред издателите, отказали участие, са „Отингер” и „Пенгуин Рандъм Хаус”.

Директорът на Лайпцигския книжен панаир не крие разочарованието си. Оливър Зил споделя, че по предварителни данни 75% от постоянно показващите продукцията си издатели са дали предварителна заявка и за 2022 г. По-късно обаче реалността се оказала съвсем различна.

Лайпцигския книжен панаир е вторият по-големина в Германия – след този във Франкфурт. Провежда се от 1632 г. Не е прекъсван дори по времето на Втората световна война. Само детските издателства, които се включват, надвишават 400. В рамките на събитието се организират и т. нар. „Лайпцигски четения”, предлагащ много срещи с писатели и премиери. От 1995-а пък се провежда и антикварен панаир. Обикновено билетът за всички събития не надвишава 20 евро.

Официалното съобщение за отмяната на панаира
Лира.бг по материали от DPA

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

maxresdefault

Чешки книготърговец оцеля благодарение на съседите си

Дълговете натрупва по време на ковид Иржи Новак притежава антикварна книжарница в един от старите …