Начало / "Четящият човек" / Чешки книготърговец оцеля благодарение на съседите си

Чешки книготърговец оцеля благодарение на съседите си

Дълговете натрупва по време на ковид

Novákův_antikvariát_v_Praze_7_-_Holešoicích

Иржи Новак притежава антикварна книжарница в един от старите индустриални пражки квартали – „Холешовице“. Помещението е побрало около 100 хил. заглавия, между които е трудно да мине човек. Обикновено край книжарницата се събират не просто хора, които искат някоя книга, ами читатели, които търсят някого, с когото да коментират прочетеното.

По време на пандемията Новак закъсва с продажбите и натрупва дълг от 300 хил. чешки крони – около 25 хил. лв. И понеже познатите и приятелите му трудно могат да си представят квартала без книжарницата, започват да събират пари, за да го подпомогнат. Краудфъндинговата инициатива се сдобива с успех за два месеца и така половината от парите са осигурени. Шумът покрай нея пък прави книготърговеца популярен – най-вече сред чешките медии.

Мои приятели ми казватсподеля самият Новак, който определя себе си като будист, – да започна да продавам нещо по-атрактивно, но това няма да ми донесе нищо. Родил съм се с книга в ръце и ще умра така.

Книжарят е решил, че всеки от общо 329-те дарители ще получи книги за сумата, която е предоставил. Положението му никак не е розово – налага се да работи и друго, а с парите от втората работа погасява дълговете на книжарницата.

Новак обаче е преживял и по-добри времена. В периода след Нежната революция през 1989 г. той се справя успешно със занаята и в един момент управлява цели пет антикварни книжарници. Тази в пражкия квартал „Холешовице“ е последната оцеляла.

А вътре в нея всъщност няма право да влиза никой друг освен него… „Ще объркат подредбата – казва 65-годишният книготърговец. – А аз знам къде точно да бръкна…” Споделя, че има своя собствена система за намиране на книги в огромните купчини, превзели помещението.

holesovice-all-lowres-1083_1590x930_8

Навремето четяхме книги със сестра ми в леглото на фенерче – спомня си Иржи. – Никога няма да забравя тези моменти! Мама ни гонеше и ни караше да спим. Като разказвам такива неща днес, звучат като научна фантастика.”

При това Новак е полицай по професия. Книги изкупува до днес, като често му предлагат и цели библиотеки на починали хора. „Това не е бизнес, а хоби – признава той. – В наше време е проблем да намериш читатели на всички книги, дори когато са безплатни.” В потвърждение на това добавя, че не е ходил на почивка вече 30 години.

Информация: Český rozhlas и aktualne.cz
Снимки от „Уикипедия“, so-ho.cz и @radimvanous9590

Прочетете още

429680545_1097910648270786_5463879283356387073_n

Денят на приказката е – разтворете любима история

Празниците днес са цял рояк   Посрещаме пролетта на 20 март – тя настъпи всъщност …