Начало / Любопитно / Украинци създадоха подземен дом с библиотека

Украинци създадоха подземен дом с библиотека

Бункерът е за кризисни ситуации

1445_PlanB_SergeyMakhno_3

Криза като сегашната в Украйна изисква решения за всяко възможно бъдеще. А една от най-важните задачи според Sergey Machno Architects е да бъде запазен животът във всеки един негов аспект. Затова и от студиото показват необичайно решение – дом с всичко необходимо, включително библиотека, разположен под земята.

Подземното обиталище разполага с комфорт, познат на нашата епоха, като се намира на 15 м под повърхността. Създадено е така, че да е независимо по отношение на всички възможни ресурси. Важна съставна част в него е и естетиката. Част от конструкцията е сонда, която осигурява вода, пречиствана от автономна станция. Всяко едно помещение разполага и с излаз към аварийния изход, който пък извежда право на хеликоптерна площадка. Помислено е за всеки аспект на живота при екстремни обстоятелства, като има и помещение, в което се отглежда растителна храна.

Подземното жилище побира 10-15 души, като най-важното, което осигурява, е качествен сън, топлина, питателна храна, вода и въздух, отбелязва един от създателите му, Олга Собчишина

Dom

В едно от помещенията е разположена и библиотека – така че наред с физическото оцеляване, да се осигури и духовното. Проектът носи името „План Б“, като твърдо ни се иска да вярваме, че до него въобще няма да се стигне… Но украинската идея има преди всичко хуманно послание – и то е, че животът на Земята трябва да продължи.

Разгледайте още проекти на украинското архитектурно студио
Лира.бг по материали от Elle Decor

Прочетете още

2KW2PIF5AVFQ7AETZVIK5BYF2Q

Барселонската библиотека „Габриел Гарсия Маркес“ е най-добра в света

Приносът ѝ за общността е безспорен Отличието се връчва от Международната федерация на библиотечните асоциации …