На фокус
Начало / Любопитно / Украинци създадоха подземен дом с библиотека

Украинци създадоха подземен дом с библиотека

Бункерът е за кризисни ситуации

1445_PlanB_SergeyMakhno_3

Криза като сегашната в Украйна изисква решения за всяко възможно бъдеще. А една от най-важните задачи според Sergey Machno Architects е да бъде запазен животът във всеки един негов аспект. Затова и от студиото показват необичайно решение – дом с всичко необходимо, включително библиотека, разположен под земята.

Подземното обиталище разполага с комфорт, познат на нашата епоха, като се намира на 15 м под повърхността. Създадено е така, че да е независимо по отношение на всички възможни ресурси. Важна съставна част в него е и естетиката. Част от конструкцията е сонда, която осигурява вода, пречиствана от автономна станция. Всяко едно помещение разполага и с излаз към аварийния изход, който пък извежда право на хеликоптерна площадка. Помислено е за всеки аспект на живота при екстремни обстоятелства, като има и помещение, в което се отглежда растителна храна.

Подземното жилище побира 10-15 души, като най-важното, което осигурява, е качествен сън, топлина, питателна храна, вода и въздух, отбелязва един от създателите му, Олга Собчишина

Dom

В едно от помещенията е разположена и библиотека – така че наред с физическото оцеляване, да се осигури и духовното. Проектът носи името „План Б“, като твърдо ни се иска да вярваме, че до него въобще няма да се стигне… Но украинската идея има преди всичко хуманно послание – и то е, че животът на Земята трябва да продължи.

Разгледайте още проекти на украинското архитектурно студио
Лира.бг по материали от Elle Decor

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

2022_10_23_1e3f0e2f4379f322-1

Украински писател напомни, че и мирът има етични граници

На церемония във Франкфурт получи престижно отличие Сергий Жадан е тазгодишният избор на немските книгоразпространители …