Начало / Критика / „Принципите на мързеливия гений“ работят безотказно

„Принципите на мързеливия гений“ работят безотказно

Заглавието предлага улеснение – да престанем да се грижим за всичко и да се насочим към най-важното. Каквото и правим обаче, да го изпипваме така, че да изглежда като творчески поток, на който сме напълно отдадени

image-asset

Свикнали сме под гений да разбираме дарование свише на импулсивен творец. Една домакиня пренася това в ежедневието с книга – „Принципите на мързеливия гений“. Нейното име е Кендра Адачи. Майка на три деца, омъжена за японец, тя има хубаво чувство за хумор – както сама казва, отишла в колеж, за да се научи да преподава английски, а станала гуру на мързела.

Кендра Адачи води и подкаст „за мързеливи гении“, който е слушан повече от 6 милиона пъти, кажи-речи колкото населението на България, а когато готви в Инстаграм, я гледат 120 000 човека. Да, ясно – ще се подсмихне читателят, приел хаоса в държавата ни за национална обреченост – то това е за американци идиоти! И още след първите страници ще се изненада колко си приличаме.

233040_bЕто цитат от книгата: „Хората са свикнали да смятат, че в порядка се крие фалш. Самата аз не правя изключение. Например виждам в „Таргет“ как красива майка, придружавана от послушните си деца, бута количка със скъпи продукти от колекцията на Джоана Гейнс, и си казвам: „има плосък корем, храни децата си със зеленчуци, вместо с евтини крекери, и купува всичко, за което мечтая, но сигурно страда от хранително разстройство и дължи голяма сума по кредитната си карта, следователно аз се справям добре.“ Вашите битки, вашата несигурност не се състезават с моите като на конкурс. Крайно време е да преустановим надпреварата за естественост. Тъкмо този живот ни уморява и можем да го загърбим. Затова не търсете слабости в съвършените хора, с надеждата да се почувствате по-добре. Да си казвате, че превъзхождате някого, е не по-малко вредно от това да си внушавате обратното – че този някой ви превъзхожда. Не измерваме автентичността на дадена личност по това колко й е трудно. Тази везна е повредена“.

*******

Е, не всичко в живота опира до консумация, но авторката залага първо на нея и постепенно се спира на всяка дейност, която би трябвало да вършим машинално с лекота, а ни струва доста време, нерви и пари. Целта на 13 – те навика, които Кендра Адачи за удобство е нарекла „принципи“, всъщност е да бъдем пълноценни. Основният въпрос е – какво да направя сега, за да ми е по-лесно после?

Нека оставим настрани както грандиозните мащаби, така и дреболиите, които ни 2197074разпиляват. Жената не зачерква мечти, бизнес проекти, предстояща почивка, планиран ремонт и други задачи за в бъдеще. Просто съветва да тръгнем от настоящето с малки, дори глупави стъпки. Например да свикнем да прибираме по една вещ на мястото ù всеки ден, да вземаме едно конкретно решение и да не обикаляме в несвяст из магазина, когато има няколко продукта, които знаем как се готвят. Да приемем рутината за покой, а не в пристъп на отегчение. Възможно е да не задръстваме гардероба с излишни дрехи, да не напрягаме близките си с насилени грижи, особено като викаме по децата. Честно е да си помислим – ще изпълним ли поредния режим, заради който сме навили будилника в пет сутринта, или утре ще ни писне.

Колкото и банално да звучи – приоритетите са в основата на всичко, и Кендра Адачи ги е систематизирала така, че да се радваме на живота с прагматизъм и без емоционални експлозии.

текст: Людмила Еленкова

Прочетете още

25305_b

„Четирите споразумения“ са модели на човешкото поведение

Особена притегателна сила има книгата на Дон Мигел Руис „Четирите споразумения“ е писана през 1997-а, …