Начало / Без категория / Правописният речник на БАН ще е дигитален

Правописният речник на БАН ще е дигитален

Всеки ще може да проверява правилно ли пише

rech

Българската академия на науките ще разработи всъщност цяла платформа, която ще е посветена именно на българския език. Идеята е на Министерството на образованието и науката.

Очаква се Институтът за български език съвместно с Института за информационни и комуникационни технологии да създадат новия виртуален инструмент за работа. Така проверката на правопис или граматика ще бъде максимално улеснена.

Срокът, в който ще заработи новата платформа, е определен на края на 2023 г. Тя има вече и работно име – БЕРОН. Интересна функция ще е възможността за онлайн връзка със сегашната служба за езикови справки.

Стимулът да се създаде онлайн платформа идва и от проучване на БАН за нагласите и ценностните ориентации към родния език. Според анализа почти половината от българите между 18 и 50 години предпочитат да откриват отговори на въпроси, свързани с българския, не в книжни речници, ами именно във виртуално пространство. Налице е и схващането, че книжовните норми са прекалено сложни и неразбираеми. Нещо повече – всеки пети от изследваните признава, че не ги спазва.

Новата платформа БЕРОН ще помогне именно в тази посока – тя ще даде възможност за преглед на правилните изписвания на думите, като добавя и нормата, по която се случва то. Потребителите ще виждат след всяко търсене дублетните форми, омонимите, словосъчетанията. Правоговорът пък ще бъде демонстриран чрез гласова система. Ще бъдат добавяни нови думи, навлизащи в езика, а и ще се отразяват всички промени в правописната норма.

sergey-zolkin-_UeY8aTI6d0-unsplash

Проектът струва около 378 хил. лв. Премиерата му, както разбрахме, ще е след близо две години

Лира.бг по материали от МОН

Прочетете още

_dInphQR92o

„1984“ е най-крадената книга в руски книжарници през 2023 г.

Интересът към утопичния роман е необичаен Веригата Читай-город изнесе любопитни данни, според които класическата книга …