Начало / България / Времеубежище, демонтаж или сглобка – търси се дума на годината

Времеубежище, демонтаж или сглобка – търси се дума на годината

Изборът е между общо десет

typewriter-1248088_1280

Анкетата на сайта „Как се пише“ спечели популярност още с първото си издание преди две години – тогава дума на 2021-а стана „преценям“ с малко над 42% от гласовете. Битката за дума на 2022-а пък спечели „война“ с 51% от гласовете. И ето че сега е ред да изберем и дума на 2023 г. Може да гласувате най-много за три от десетте на финала. А те са: „Букър“, война, времеубежище, демонтаж, евроатлантик, изкуствен интелект, ротация, сглобка, Шенген и PISA.

Десетте думи, сред които трябва да изберем победител до 20 януари, бяха отсети сред 30 най-популярни от журито на инициативата – в него е основателят на „Как се пише“ д-р Павлина Върбанова, доц. Георги Лозанов, Веселина Седларска, Доротея Николова и д-р Иван Ланджев.

Наред с думата на 2023-а, от „Как се пише“ ще представят и анализ на медийното съдържание на български език. То е подготвено от системата Sensika. За първи път ще бъдат разгледани и личностите, които са били най-щедро отрупвани с внимание от медиите.

Необходимостта от развиване на критичното мислене и грамотното използване на информацията в интернет става все по-крещяща“, казва единият от организаторите на анкетата, Доротея Николова, която е учител по български език и литература и журналистика. Затова и такова проучване помага срещу явления като пропаганда, манипулация и подвеждане на аудиторията.

За анализа на медийното съдържание ще бъдат обработени над 9600 онлайн източника на български език и над 10 млн. статии

group-1825510_1280

Сайтът „Как се пише“ пък съществува вече 12 години. Излезе и книга със същото име, която обобщава основни правила за езикова грамотност.

Информация от „Как се пише“
Снимки: ha11okFelix Lichtenfeld и Gerd Altmann за Pixabay

Прочетете още

_dInphQR92o

„1984“ е най-крадената книга в руски книжарници през 2023 г.

Интересът към утопичния роман е необичаен Веригата Читай-город изнесе любопитни данни, според които класическата книга …