Начало / "Четящият човек" / Читател на годината – 10-годишната Йоана прочете 232 книги

Читател на годината – 10-годишната Йоана прочете 232 книги

Когато четем, си обогатяваме речника“, смята тя

013

Йоана Делчева стана Читател на годината в Библиотека „Родина“ – Стара Загора. Със своите 232 прочетени книги тя изпревари с повече от 20 заглавия втория в подреждането – Денка Тенева. Фактът, че е на 10 пък привлече още повече вниманието към малката Йоана. Класацията бе публикувана от самата библиотека, а пък ние помолихме за среща с детето, което демонстрира и на много възрастни какво е да си запален читател. Защото вярвате или не, това също са думи на 10-годишната Йоана:

„Ние можем да разсъждаваме върху прочетеното и да се поучаваме от постъпките на героите. Книгите увеличават познания ни!“

Здравей, Йоана, поздравления за твоя успех! Как се чувстваш като Читател на годината в Библиотека „Родина“ – Стара Загора?

– Много добре. Досега не ми се е случвало да бъда Читател на годината. Има много деца, които са записани в Детския отдел и ето, че аз съм избрана. Започнах да идвам в библиотеката на 4-5-годишна възраст. Брат ми вече беше записан тук и още е редовен читател. Покрай него и аз започнах да вземам книги и така се увлякох.

– Любопитно ни е дали си водиш читателски дневник и изобщо, как преброи прочетените през 2023 г. книги?

– Аз си водя читателски дневник, откакто завърших 3. клас – от миналото лято. В него си записвах по-интересните книги. Не съм водила точна бройка. Каква е тя, ми казаха библиотекарите. Като участник в Лятната програма на Библиотека „Родина“, исках да спечеля номинацията за най-активен читател. Така, че това също повлия на бройката книги, които прочетох.

– 232 книги е много сериозно постижение – това означава, че си отделяла по 38 часа на книга… като тук влизат и нощите. Каква е тайната, как успя да прочетеш толкова книги?

–  Не мога да кажа, че съм имала безсънни нощи, излизала съм и с приятели навън. Но обичам да чета, книгите ме увличат, концентрирам се и чета бързо. Когато се почувствам уморена, сменям обстановката, което ме освежава, и довършвам започнатата книга.

– А можеш ли да изброиш няколко заглавия – на тези книги, които ти харесаха най-много?

–  Ето ги:

– Спомняш ли си коя беше първата книга, която прочете самостоятелно? И на колко години бе самата ти тогава?

„Барбароните спасяват животните” от Анет Тизон и бях на 6.

– Представяш ли си да си прочела всички книги в Детския отдел на Библиотека „Родина“ в Стара Загора… Какво ще правиш тогава?

–  Предполагам, че дотогава вече ще съм пораснала и ще мога да отида в Централната библиотека да чета от книгите там.

„Обичам да чета, книгите ме увличат, концентрирам се и чета бързо…“

010

– Мислиш ли, че прочетените книги може да са полезни в живота? И с какво?

– Да. Когато четем книга, си обогатяваме речника. Научаваме значението на стари, диалектни думи и как да ги ползваме. В книгите четем за различни ситуации, в които попадат героите. Ние можем да разсъждаваме върху прочетеното и да се поучаваме от постъпките на героите. Книгите увеличават познания ни.

– Сигурно имаш и други хобита и интереси – разкажи ни нещо за себе си!

– Обичам животните. Най-любими са ми зайчетата – имаме на село. Спортувам плуване. То ме разпуска след училище. Усвоила съм кроул, гръб, бътерфлай и бруст. Имаме за домашни любимци декоративни рибки. Приятно и успокояващо е да се грижа за тях.

– От сърце благодарим – и ти желаем здраве, много успехи и разбира се, хубави книги!

– Много благодаря!

Интервю на Красимир Проданов
Благодарим за съдействието на Библиотека „Родина“ – Стара Загора

Прочетете още

429680545_1097910648270786_5463879283356387073_n

Денят на приказката е – разтворете любима история

Празниците днес са цял рояк   Посрещаме пролетта на 20 март – тя настъпи всъщност …