Начало / Свят / Американка пише феминистка версия на „1984” от Оруел

Американка пише феминистка версия на „1984” от Оруел

Сюжетът ще бъде преразказан през женски очи

Julia-1984

Джордж Оруел създава книгата си през 1948, като романът му представлява остро противопоставяне на тоталитарния режим като такъв. Главният герой Уинстън има любовна афера с Джулия, която работи като чиновник. Само че и двамата са част от общество, което смята любовта и сексуалния копнеж за престъпление.

Всичките добре познати събития от книгата ще получат нов привкус, преразказани през гледната точка на Джулия. Проектът е идея на наследниците на писателя, които сега поверяват сложната задача на Сандра Нюман.

При всяко положение обаче американската писателка ще излезе от очертанията, дадени от романа на Оруел. Защото в оригинала липсва кой знае каква информация например за миналото на героинята. Самата Нюман се изкушава от жанра на утопията – една от книгите ѝ, The Country of Ice Cream Star, разкрива бъдещето на САЩ съвсем в стила на Оруел. Написаното от нея се забелязва, като почти всичко, което е създала, е номинирано или наградено. Наследниците на Джордж Оруел отбелязват, че е идеалният кандидат за мисията.

Макар че проектът още се разработва, интерес към него вече проявиха и филмови продуценти. И двете досегашни екранизации на „1984” се сдобиват с успех – първата е от 1956-а, а втората точно от 1984 г. Има и няколко телевизионни адаптации, както и много театрални представления и преработки под формата на радиотеатър.

1984

Българският читател и слушател се сблъсква за първи път с „1984” в превод на Петър Увалиев, който превръща творбата на Оруел в радиопредставление. Тази година в „Хеликон” пък се появи нов превод на Светлана Комогорова – Комата

Лира.бг по материали от Polygon

Прочетете още

241627_b

„Жълтият тапет“ – лудост или свобода

Христоматийна творба от 19 в. описва какво се случва зад стените на дома в едно …