Начало / Любопитно / Шанхай довършва новата си библиотека

Шанхай довършва новата си библиотека

Shanghai Library East е сред най-значимите проекти в града

262171824_4706691666043081_7818222714252259487_n

Разпростира се на площ от 115 хил. кв. м и е на едно от най-хубавите места в огромния мегаполис. Новата библиотека на Шанхай е близо до най-големия парк, откъдето се разкриват и прекрасни гледки. Съоръжението ще разполага и с пространство за събития, побиращо общо 1200 зрители. Специално внимание се полага и за детския отдел на библиотеката.

Строежът започва преди пет години, през 2016-а. Фасадата е дело на Drees&Sommer – студио на архитекти от самия Шанхай и немския Щутгарт.

Интересното е, че най-големият китайски град – сега се предполага, че населението му е около 25 млн. души, развива своята мрежа от библиотеки още от далечната 1847 г.

Самата библиотека е така замислена, че паркът наоколо да се отразява в стъклата ѝ. Стъклените панели се поставят под такъв наклон, че да не отразяват слънчевата светлина и да не създават предпоставки за нагорещяване наоколо.

Огромен атриум посреща читателите, а самите отдели са разположени на три нива. Създателите на библиотеката казват, че това няма да е просто заемна за книги, а място за срещи и социализиране на хората, в което най-важна роля ще играят вдъхновението и изненадата от новите неща, които те очакват.

bibl

Проектът за библиотека на Шанхай е третата заключителна точка от обръщането на мегаполиса в посока на културата. Тя се появява след Научния и технологичен музей и след Центъра за източни изкуства. Трите институции са близо една до друга, като променят облика на самия Шанхай

Лира.бг по материали от Schmidt/Hammer/Lassen/Architects

Прочетете още

casa del libro tambre

Къща от книги се крие в горите край Венеция

Постройката е изцяло дървена Създател на любопитната къща е един италиански архитект – Ливио де …