Начало / Свят / Библиотека на Харуки Мураками отваря врати в Токио

Библиотека на Харуки Мураками отваря врати в Токио

Вече се приемат резервации онлайн

waseda1

Библиотеката намира подслон в Университета Васеда, като официалното ѝ название ще е Международен дом за литература Васеда. Съответно, сбирката ще се състои от около 3000 тома, голяма част от които са книгите на Мураками, преведени общо на 30 езика. Допълва ги личният архив на писателя.

Мястото има връзка и със самия Мураками – навремето той изучава тук театър. По думите му пък, за 40 години кариера като писател е събрал толкова материал, че няма как да успее да го обработи. Според него предаването на сурови концепции, ръкописи, пък и сбирката му от 20 хил. плочи, на университета е логично, защото самият той няма деца, които да ги наследят.

Студентското кафене в кампуса предлага и специално кафе, както обича да го пие Харуки Мураками. Тук могат да се чуят откъси от книгите му – или нещо друго от неговия архив.

Цялата идея се реализира с активната намеса на известния архитект Кенго Кума, който е и голям почитател на писателя. Концепцията му била насочена към място, на което хората свободно и с настроение да обсъждат литературата изобщо. Цяло едно помещение пък е точно копие на кабинета на Мураками. В аудиосалона се слуша любимата му музика.

haruki

За посещение на библиотеката е нужна предварителна резервация – с точен час на идване и тръгване. Очаква се интересът да е огромен. Засега възможност да попаднат в света на Мураками имат почитателите му от няколко префектури, сред които Токио и Канагава. Максималното време за престой  е 90 минути

Лира.бг по материали от Time Out

Прочетете още

241922_b (1)

“Признания“ – японски психотрилър срещу насилието в училище

Романът на Канае Минато – родена през 1973 в префектура Хирошима, е един от бестселърите …