Начало / Критика / „Смут в чувствата“ и други новели

„Смут в чувствата“ и други новели

Юлия ПЕТКОВА

coverСборникът „Смут в чувствата“ (1927)  е третият и последен том с новели, организирани от самия Стефан Цвайг на тематичен принцип, след „Огнената тайна“ и „Амок“, които излязоха у нас през 2020 година. Превода дължим на Димитър Стоевски и Ива Иванова.

Едва ли ще е пресилено, ако определим това издание като апотеоз на човечността и сублимен творчески жест на опрощение за човешкостта, нов прилив на дивна фантазия, усилена от скрупульозна наблюдателност и чувствителност, която ценителите на филигранното перо на Цвайг добре познават. Трите новели, включени в сборника, са: „Двайсет и четири чаcа от живота на една жена“, „Разрухата на едно сърце“, „Смут в чувствата. Записки на тайния съветник Р. фон Д.“ Това са истории за невъобразимите глъбини на земните чувства и за противоречията, раздиращи съзнанието, за онези критични мигове и събития, които се стоварват върху нас като удар и оставят драматичен отпечатък върху личността ни, предопределят целия ни по-нататъшен живот, правят ни едновременно завършени и уязвими.

В „Двайсет и четири чаcа от живота на една жена“ достолепната мисис К. решава да се довери на своя благодушен събеседник, макар и почти непознат, и да му разкрие истината за една съдбоносна среща в миналото, разяждаща съвестта ù. (Защото „половината истина не струва нищо, цена има само цялата истина“.) Преждевременно останала вдовица, тя води равен и благочестив живот, лишен от вълнения и цел, когато внезапно бива запленена от окаян млад мъж, пристрастен към хазарта. Инстинктивното ù влечение прераства в желание да го спаси от самия него, от безразсъдната му, пагубна страст…„Разрухата на едно сърце“ ни въвежда в изтощителните и в крайна сметка саморазрушителни терзания на един баща, който не може да приеме факта, че дъщеря му вече не е дете. Търговският пътник Саломонсон заминава със семейството си на почивка в Гардоне, но една нощ става свидетел как 19-годишната му дъщеря Ерна се измъква от чужда хотелска стая. Сърцето му се сгърчва от болка, мислите му започват да пърхат слепешката като прилепи заради предполагаемото „безчестие“ на най-любимото му същество, срутва се и физическото му здраве.

zx980_4037156Проява на леност, безсилие или на твърде ограничен поглед ли е това, че всички описват само най-горния осветен, слънчев пласт на живота, където сетивата реагират открито и закономерно, докато долу, в подземията, в шахтите и клоаките на сърцето фосфоресцират действителните, злокобните чудовища на страстите, потайно се съвкупяват и се разкъсват във възможно най-чудати и заплетени пози?

В „Смут в чувствата. Записки на тайния съветник Р. фон Д.“ младият Роланд прахосва живота си, докато баща му не го навестява в деликатен момент без предупреждение. Случката го отрезвява и той решава да се посвети на ученето. В колежа се натъква на професор с бляскав ум, който сякаш омагьосва студентите си, вливайки им мъдрост и любов към величавата дарба на Шекспир. От страниците изплува вцепеняващо красив разказ за сложния път на себепознанието, стремежа към другия и моралната отговорност за нашите действия, а както подсказва заглавието − и за потиснатата сексуалност, за страстта, която трябва да бъде удържана или „опитомена“, за да е по-благовидна и приемлива за околните…

Ненадминат майстор на новелата, Стефан Цвайг владее до съвършенство процеса на трансформиране на потока на емоциите в думи, като не допуска и за миг интензивността на чувството да избледнее. В това мощно, неудържимо течение има всичко – музика и меланхолия, благородна решителност и отчаяние, томителен копнеж се редува с вулканична ярост и пристъпи на безумие… Новелите в настоящия том са живителен извор на човечност. Както казва един от героите, в чиито реплики отекват мислите на автора, „на мен лично ми доставя повече радост да разбирам хората, отколкото да ги съдя.“

Прочетете още

236321_b

Гениална кардиограма на живота и смъртта

Юлия ПЕТКОВА „Сонети“ от Кирил Кадийски Ценителите на поетическото писане у нас вече разполагат с …