Начало / Без категория / Огнедишащи книги за радост на най-малките

Огнедишащи книги за радост на най-малките

Всяко дете ще се зарадва, ако от корицата го гледа… дракон

Book-Hoarder_800x800_SEPS-1000x1000

Почти митичните създания се настаниха трайно в живота ни най-вече заради филмите с тяхно участие. Малко е тъжно, че изместиха от езика, пък и книгите, такива колоритни родни думи като змей или ламя. Но за децата са символ на неподправено забавление… Иди обяснявай, че и на драконите едва ли им е било лесно, след като са… изчезнали до един.

Както казахме, много книги разказват драконовски истории – можем да си направим от тях даже отделен раздел! Хубавото им е, че съдържат по правило вълшебни истории и така децата развиват въображението си благодарение на тях. Ето няколко заглавия, които са и хубаво написани, и чудесно илюстрирани.

223979_b

„Драконче на име Яйчице” от Хайди и Даниъл Хауърт

Яйчице е много специално драконче, защото е излюпено от… пукнато яйце. Мисли си, че го преследва зла участ – не стига, че е по-дребен от останалите, ами и не може да лети. И сякаш това наказание е недостатъчно, че е получил и… такова глупаво име!

Хайди и Даниъл са съпрузи, които обичат да сътворяват заедно детски книжки като тази. В общи линии, тя пише, а той рисува… Живеят в провинцията и това им помага да сътворяват истории, които са едновременно красиви, забавни и вдъхновяващи. Точно като тази за динозавърчето Яйчице.

221879_b

„Дракончето с шоколадово сърце” на Стефани Бърджес

Логично, след Яйчице е ред на друг дракон, който среща сума ти неразбиране. Авантюрин е обаче тя – с други думи, драконка, която най-много мечтае да прави, каквото си пожелае. Лошото е, че се подлъгва да изпие една вълшебна напитка и така се превръща в дребно момиче, което трябва да забрави за драконския огън. Продължението ще се хареса и на децата, и на техните родители… Защото бившата драконка се специализира в приготвянето на… горещ шоколад.

Стефани Бърджес пише с еднакво удоволствие за малки и големи. Самата тя казва за себе си, че е израснала в семейство с много деца – едно от забавленията всяка седмица било посещение в библиотеката. Обича романтични, приказни и вълшебни истории… и точно такива и създава.

224906_b

„Няма дракон в тази приказка”

Всъщност има – и още как… Лу Картър и Дебора Олрайт създават история, в която един дракон отказва да се появи… в приказката, защото му е омръзнало да е лошият. И започва да си търси нова история. Така че се търси приказка, в която драконът да е добрият! Може би и вие ще му помогнете, като разтворите „Няма дракон в тази приказка”.

Интересното е, че Лу Картър учи медицина, преди да открие, че обича да работи като преподавател. Дебора Олрайт пък е сред хитовите илюстратори на детски книги в момента. Значи определено си заслужава да разтворим и тази – „Няма дракон в тази приказка”.

227869_b

„Кой обича дракона?“ – със сигурност Бианка Шулце

Още един сюжет, в който дракон си търси нови приятели. Хубавото е, че книжката на Бианка Шулце учи малките как да реагират с добро, как да утешават и да насърчават своите другарчета. Книгата служи за много повече от едно четене – тя е като вълбешен лабиринт, който извежда накрая при детските емоции.

Бианка Шулце се е посветила на това децата да четат повече. Създател е на списание, което се занимава с детски книги и грамотност. „Кой обича дракона?” се явява всъщност втора „огнедишаща” книжка на авторката – първата е „Не събуждайте дракона”. Но от която и да започнете, няма да сгрешите.

227288_b

Огнедъх е герой на цяла поредица

У нас са излезли общо четири книжки, като техен автор е Урсула Върнън. Малкото симпатично драконче се забърква в какви ли не приключения, като в най-новата книга се вмъква в леговището на чудовищен прилеп.

Урсула Върнън пише и рисува, като обича да създава най-вече графични романи. Има много награди за фантастичните си творби. Точно поредицата за Огнедъх съдържа 11 книги. Урсула ги сътворява между 2009-а и 2016-а. Значи има още какво да очакваме от нея с нетърпение!

Разгледайте и други книги с мистични дракони
Заглавията подбра Краси Проданов

Прочетете още

405088586_945749293047465_6557917269866675_n

Стендъп актрисата Деница Кючукова: „Детският читател не прощава грешки“

Дебютната ѝ книга е за деца, но и за възрастни Деница завършва НАТФИЗ – с …