Начало / Любопитно / Манастирска библиотека почисти фонда си

Манастирска библиотека почисти фонда си

Св. Флориан” разполага с близо 200 хил. тома
putz-d180831vnt4t1_galerie-980

Божията обител се намира край австрийския град Линц. Много от заглавията в библиотеката са на стотици години. Има и такива, които въобще не са разтваряни.

Операцията по почистването се ръководи от реставратора Патриша Енгел. Самата тя работи в университета в Кремс. Задачата ѝ в „Св. Флориан” е най-вече да прецени какви поражения е нанесло времето на тамошната библиотека.

Самото почистване на книгите прилича повече на ритуал. Десетината доброволци взимат томче от рафтовете и го полагат върху маса. С помощта на специална прахосмукачка се изсмуква праха по повърхността на книгата. Минава се и с кърпа, която дообира мръсотията.

Един от доброволците е Герхард Брьоснер – актьор в местния театър. Споделя, че най-големи са пораженията от дървоядите. „Времето също се е подписало върху ценните издания – продължава Брьоснер, – пречи им светлината, а също и топлината. Много книги пък са повредени от мухъл.

Патриша Енгел казва, че именно отстраняването на мухъла е сред най-важните действия, за да се съхранят книгите и в бъдещите векове. „Заедно с това използваме почистването – добавя тя, – за да регистрираме книгите и в компютър.”

Списъкът със заглавия вече е дълъг 55 страници, като съдържа хиляди издания. Онези, които са в най-лошо състояние, ще бъдат предадени за незабавна реставрация. Целта е да се запази това истинско съкровище и за следващите поколения.

5c52c110012ff_StiftStFlorian_Bibliothek©Pedagrafie

Самата библиотека е създадена още през 1744 г. Едно от най-ценните ѝ притежания е т. нар. Огромна библия на св. Флориан от 12. в. Манастирът принадлежи на Ордена на августианците

Лира.бг по материали от OÖN

Прочетете още

knihovna_strahov

Пражки манастир разполага с безценна библиотека

Страхов бил навремето важен книжовен център Обикновено свързваме Прага с Клементинум, която многократно е обявявана …