Начало / Любопитно / Манастирска библиотека почисти фонда си

Манастирска библиотека почисти фонда си

Св. Флориан” разполага с близо 200 хил. тома
putz-d180831vnt4t1_galerie-980

Божията обител се намира край австрийския град Линц. Много от заглавията в библиотеката са на стотици години. Има и такива, които въобще не са разтваряни.

Операцията по почистването се ръководи от реставратора Патриша Енгел. Самата тя работи в университета в Кремс. Задачата ѝ в „Св. Флориан” е най-вече да прецени какви поражения е нанесло времето на тамошната библиотека.

Самото почистване на книгите прилича повече на ритуал. Десетината доброволци взимат томче от рафтовете и го полагат върху маса. С помощта на специална прахосмукачка се изсмуква праха по повърхността на книгата. Минава се и с кърпа, която дообира мръсотията.

Един от доброволците е Герхард Брьоснер – актьор в местния театър. Споделя, че най-големи са пораженията от дървоядите. „Времето също се е подписало върху ценните издания – продължава Брьоснер, – пречи им светлината, а също и топлината. Много книги пък са повредени от мухъл.

Патриша Енгел казва, че именно отстраняването на мухъла е сред най-важните действия, за да се съхранят книгите и в бъдещите векове. „Заедно с това използваме почистването – добавя тя, – за да регистрираме книгите и в компютър.”

Списъкът със заглавия вече е дълъг 55 страници, като съдържа хиляди издания. Онези, които са в най-лошо състояние, ще бъдат предадени за незабавна реставрация. Целта е да се запази това истинско съкровище и за следващите поколения.

5c52c110012ff_StiftStFlorian_Bibliothek©Pedagrafie

Самата библиотека е създадена още през 1744 г. Едно от най-ценните ѝ притежания е т. нар. Огромна библия на св. Флориан от 12. в. Манастирът принадлежи на Ордена на августианците

Лира.бг по материали от OÖN

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

knihovna_strahov

Пражки манастир разполага с безценна библиотека

Страхов бил навремето важен книжовен център Обикновено свързваме Прага с Клементинум, която многократно е обявявана …