Начало / Любопитно / Целувката от „Снежанка” събуди вълна от протести

Целувката от „Снежанка” събуди вълна от протести

Мнозина твърдят, че принцът се е възползвал от ситуацията

1b6c85ac-aced-11eb-b83f-02c309bc01c1

Популярната приказка е позната вече няколко столетия. След създаването на филм в студията „Дисни” се превръща и в икона на модерната култура. Според активисти обаче е време да преразгледаме отношението си към историята и най-вече към ключовия момент в нея – онзи, когато принцът целува заспалата Снежанка.

Кейти Дауд, журналист от Сан Франциско, например твърди, че принцът целува принцесата без нейно съгласие и следователно едва ли това може да се определи като знак на истинска любов. Реакцията всъщност е предизвикана от нов атракцион в Дисниленд, който проследява приказната история по вълшебен начин. Дауд нарича сцената в парка за забавления „старомодна”, имайки предвид, че копира точно филма от 30-те, когато такива проблеми са били далеч от дневния ред. И подчертава, че е нужно да се обясни на децата кога става дума за житейски епизод и кога за вълшебство от приказка.

Snow White´s Enchanted Wish, както се казва атракционът, разчита на реставрирани кадри от стария филм и ефектна музика. Пътуването завършва с целувката на принца, на която обаче сега се гледа като на насилие.

Има и мнения, които защитават противоположната позиция – например Мат Трейнър, хокеист от „Ню Йорк Рейнджърс”, твърди, че се прави от мухата слон, като така се игнорират действителни проблеми и се занимаваме с една фиктивна история, която се случва най-вече във фантазията ни.

Снежанка среща съчувствието на жените от доста време. Например японския професор Казу Муто заяви, че историята просто описва сексуално посегателство върху човек, който е беззащитен

dkkr6ptq-1481801761-e1483029241443-1440x564_c

Макар че такива мнения на пръв поглед будят почуда и възмущение, е факт и още нещо… В също толкова популярната история за спящата красавица има интересен детайл. В приказката, преразказана от Братя Грим, всичко завършва с нейното пробуждане. Същата история, чута в оригинал от Шарл Перо, обаче има неочаквано продължение. Принцесата се събужда едва когато… зачева от принца. Иди докажи, че и в „Снежанка” принцът е имал само благородно намерение!

Лира.бг по материали от SFGate

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Fq7mcZ5XgAAEX73

Франц Кафка ще е герой на игрален филм

Копродукцията ще е в чест на 140-годишнината от рождението му Режисьор на пълнометражния филм ще …