Начало / България / „Мир на кумирите ни“ от Георги Мишев е новият лауреат на „Цветето на Хеликон“

„Мир на кумирите ни“ от Георги Мишев е новият лауреат на „Цветето на Хеликон“

Церемонията е днес от 17,00 ч.

mir2

Това е награда, която по традиция се връчва на Световния ден на книгата и авторското право23 април, и реално се дава от читателите – за най-продавана книга от изминалата година, между 12-е номинирани за Голямата награда „Хеликон“. За 2020-а неин носител, определен от петчленно жури, стана сборникът на Иван Станков „Имена под снега“, а лидер по брой на продажби бе романът „Поразените“ на Теодора Димова.

Сега статуетката отива в ръцете на Георги Мишев за книгата „Мир на кумирите ни“. Тя носи подзаглавие „Бележки под линия II“, защото е втора част на мемоарната проза на писателя. Както и първата – „Мир на страха ни“, произведението отразява нашето недалечно минало и личностите, белязали с присъствието си пътя на автора и на България.

„Цветето на Хеликон“ е безсребрена, но скъпа по своята емоционална стойност награда. Традицията ѝ продължава в знак на почит към празника на книгата и авторското право, затова днес от 17.00 ч. в столичния „Хеликон Витоша“ на скромна церемония, „Цветето“ ще бъде връчено на писателя Георги Мишев.

„Цветето на Хеликон“ е безсребрена, но скъпа по своята емоционална стойност награда, която реално се дава от читателите – за най продавана книга от изминалата година между 12-те номинирани за Голямата награда „Хеликон“

Литературна хроника от Людмила Еленкова

Прочетете още

IMG-20230424-WA0010 (2)

Здравка Евтимова: Предпочитам да намалявам територията на болката

Към многото си отличия писателката Здравка Евтимова прибави и още едно – „Цветето на Хеликон“ …