Начало / Свят / Най-добрата библиотека на света избират

Най-добрата библиотека на света избират

Условието е да е отворила врати в периода 2019-2020 г.

B16NBYoO

Наградата се дава от IFLA – международна организация на библиотечните асоциации и институции. Сред критериите за оценка са например функционалната архитектура и успешните айти решения, които илюстрират дигиталното развитие, но също така правят видима и местната култура. Сред кандидатстващите могат да бъдат обществени или градски библиотеки.

Най-важно за една модерна библиотека, казва се в указанията от IFLA, е да се превърне в движеща сила за местната общност. В архитектурно отношение трябва да създава единен комплекс с околните постройки и отворени пространства. Самата ѝ архитектура да е отражение на ценностите, върху които се изгражда животът.

Сред другите фактори една библиотека да е успешна е например функционалността на помещенията, които предлага. Преценява се как въздействат те върху хората, които използват библиотеката.

Важно е също за какво предоставя територията си библиотеката, какви инициативи тръгват от нея. И дали в едно и също пространство могат да се организират различни по характер прояви.

Съвременната библиотека според IFLA е територия за обучение, за трупане на допълнително познание. Един от начините това да се случи е чрез модерните технологии. Затова се оценява иновативността и творческия подход в използването им. Важно е чрез дигитализация да се създаде пространство, което да служи максимално на нуждите на хората от общността.

School-7-interieur-2-002

Наградата на IFLA има по-скоро символично значение. Финансовата ѝ стойност е скромна – 5000 щатски долара. До края на април се събират кандидатурите, а най-добрата библиотека ще бъде обявена август

Лира.бг по материали от IFLA

Прочетете още

valeri_petrov_cover-1200x900-ezgif.com-webp-to-jpg-converter

Валери Петров – цитати от вечни интервюта

Думите греят на рождения му ден Дете е на учителка по френски и софийски адвокат …