Начало / Свят / Най-добрата библиотека на света избират

Най-добрата библиотека на света избират

Условието е да е отворила врати в периода 2019-2020 г.

B16NBYoO

Наградата се дава от IFLA – международна организация на библиотечните асоциации и институции. Сред критериите за оценка са например функционалната архитектура и успешните айти решения, които илюстрират дигиталното развитие, но също така правят видима и местната култура. Сред кандидатстващите могат да бъдат обществени или градски библиотеки.

Най-важно за една модерна библиотека, казва се в указанията от IFLA, е да се превърне в движеща сила за местната общност. В архитектурно отношение трябва да създава единен комплекс с околните постройки и отворени пространства. Самата ѝ архитектура да е отражение на ценностите, върху които се изгражда животът.

Сред другите фактори една библиотека да е успешна е например функционалността на помещенията, които предлага. Преценява се как въздействат те върху хората, които използват библиотеката.

Важно е също за какво предоставя територията си библиотеката, какви инициативи тръгват от нея. И дали в едно и също пространство могат да се организират различни по характер прояви.

Съвременната библиотека според IFLA е територия за обучение, за трупане на допълнително познание. Един от начините това да се случи е чрез модерните технологии. Затова се оценява иновативността и творческия подход в използването им. Важно е чрез дигитализация да се създаде пространство, което да служи максимално на нуждите на хората от общността.

School-7-interieur-2-002

Наградата на IFLA има по-скоро символично значение. Финансовата ѝ стойност е скромна – 5000 щатски долара. До края на април се събират кандидатурите, а най-добрата библиотека ще бъде обявена август

Лира.бг по материали от IFLA

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

2KW2PIF5AVFQ7AETZVIK5BYF2Q

Барселонската библиотека „Габриел Гарсия Маркес“ е най-добра в света

Приносът ѝ за общността е безспорен Отличието се връчва от Международната федерация на библиотечните асоциации …