Начало / Критика / Шпионинът, който се превърна в майстор на шпионския роман

Шпионинът, който се превърна в майстор на шпионския роман

Юлия ПЕТКОВА

227844_bДобрият писател не разбира от нищо друго освен от себе си. И по този въпрос, ако е мъдър, той трябва да държи езика си зад зъбите.  –  Джон льо Каре

Той беше известен с пренебрежението си към литературните отличия. Въпреки това в началото на 2020 г. Джон льо Каре прие наградата на името на Олоф Палме „за принос към демокрацията“, като заяви, че ще дари сумата от 100 000 долара (паричната стойност на наградата) на международната хуманитарна неправителствена организация „Лекари без граници“. Прозорливо, нали, като се има предвид избухналата след това пандемия…
С мъдра наблюдателност, бляскава ирония и прозорливост се отличава цялото му творчество, в т.ч. и романът „Работа с агенти на терен“, който се превърна в негова лебедова песен. В основата на сюжета стои сговор между Съединените щати на Доналд Тръмп и британските служби за сигурност с цел подкопаване устоите на Европейския съюз. Историята се занимава и с всички онези млади мъже и жени, които са ужасени от политическото статукво, но не се отъждествяват с нито едно движение за промяна… А Льо Каре беше наясно, че политиците обичат хаоса. Впрочем ето как би ви се представил главният герой в „Работа с агенти на терен“:

„По рождение се именувам Анатоли, впоследствие поангличанчено на Натаниъл и за по-кратко – на Нат. Ръст метър и седемдесет и осем, гладко бръснат, с посивяващи гъсти коси, женен за Прудънс, която пък е съдружник по делата от общ характер, но най-вече по случаите про боно в отдавна наложила се адвокатска кантора в Лондонското сити. Имам стройно тяло, макар Пру да държи да го описва като „жилесто“. Харесвам всички спортове. Притежавам известен недодялан чар и достъпния характер на рафинирана светска личност. На външност и маниери съм типичен англичанин, способен да наложи гладко и убедително своето мнение. Умея да се приспособявам към обстоятелствата и не се отличавам с непреодолими морални задръжки. Понякога съм сприхав и в никакъв случай не съм безразличен към женския чар… Няма да ви е излишно да имате предвид, че на мен може да се разчита да проявя очакваното безсърдечие, без да е уточнено от кого е очаквано и до каква степен.”

1bf41a471b7a9523bc3c918cb655aaa2Джон льо Каре (1931-2020) е литературен псевдоним на Дейвид Корнуел.  Първият му роман „Събуждане за мъртвеца“ е издаден през 1961 г., докато работи за британските разузнавателни служби. Името му нашумява през 1963 г. с публикуването на романа „Шпионинът, който дойде от студа“. Книгата бързо се превръща в световен бестселър, за да бъде последвана от образци на реалистичния шпионски трилър като „Най-търсеният човек“, „Изменник по вкуса ни” и триумфалната трилогия Карла („Дама, поп, асо, шпионин“, „Достопочтеният ученик“, „Екипът на Смайли“), които разглеждат сложните въпроси на международната сигурност, опасността от тероризъм, религиозната нетърпимост и популизма. Заплетените психологически фабули на тези книги са предупреждение за алчността и цинизма на корпорациите, за тревожните ксенофобски тенденции, за безскрупулните политически машинации, корупцията и злоупотребата с власт в „цивилизования“ свят.

„Той разчупи рамките на жанровото писане и ще бъде запомнен като може би най-значимия романист на Великобритания от втората половина на XX век“, казва за Джон Льо Каре друг гигант на британската проза − Иън Макюън. „Льо Каре разкри естеството на нашата бюрокрация и обрисува упадъка на системата, както никой друг“. Когато в края на 2020 г. литературният свят бе застигнат от вестта за неговата смърт, не един именит писател му отдаде почит. Стивън Кинг го нарече „литературен титан и хуманен дух“. Авторът на „Офицер и шпионин“ Робърт Харис заяви, че в качеството си на хроникьор на света на шпионите от времето на Студената война, Льо Каре е „един от най-ерудираните следвоенни британски писатели“. Носителката на „Букър“ Маргарет Атууд написа в Twitter, че романите с главен герой Джордж Смайли – схващани като „противоотрова“ на Джеймс Бонд – са „ключ към разбирането на средата на 20-и век“.
В радио интервю от септември 2017 г. Джон льо Каре изтъква, че една от причините да напише „Шпионско наследство“ е желанието му да се застъпи за Европа в навечерието на референдума, завършил с Брекзит.  Осеяна с препратки към по-ранни творби на писателя, книгата повдига темата за двойствения морал и порочните механизми за постигане на иначе благовидни цели. Повечето творби на Льо Каре имат талантливи екранизации в т.ч. „Шивачът от Панама“, „Вечният градинар“, „Дама, поп, асо, шпионин“, „Най-търсеният човек“. Неотдавна българските зрители се насладиха на телевизионната минисерия на BBC „Нощният управител“ с  Хю Лори, Том Хидълстън и Оливия Колман.

Прочетете още

236321_b

Гениална кардиограма на живота и смъртта

Юлия ПЕТКОВА „Сонети“ от Кирил Кадийски Ценителите на поетическото писане у нас вече разполагат с …