На фокус
Начало / Свят / Китайска и африканска книга ще спорят за „Букър”

Китайска и африканска книга ще спорят за „Букър”

Кандидатите са общо 13

maxresdefault

Носителят на наградата „ГонкурЕрик Вюйар също е в престижния списък. Точно китайката Цан Сюе, която сега има шанс за „Букър”, се споменава и сред евентуалните претенденти за Нобелова награда за литература. А същото важи и за още един от номинираните – кениеца Нгуги ва Тионго.

Списъкът допълват още грузинката Нана Еквтимишвили, аржентинката Мариана Енрикес, нидерландците Бенджамин Лабатут и Яп Робен, както и още един французин – Давид Диоп. Има още писатели от Дания, Русия, Германия, Швеция и дори Палестина.

Една от книгите в листа на журито вече има българско издание – „В памет на паметта” от рускинята Мария Степанова. 49-годишната авторка е сред най-награждаваните руски поети, а романът „В памет на паметта” се превръща в интелектуална сензация в страната ѝ. Така Степанова печели за него и най-престижните руски литературни награди, като сега – по всичко личи, има сериозни шансове и за „Букър”.

Следващата крачка е журито да намали списъка наполовина – така ще останат шестимата финалисти за „Букър”. Кои са те ще разберем на 22 април 2021-а. После пък предстои да научим и новия носител – на 2 юни. Финансовата стойност на наградата е 50 хил. лири или около 115 хил. лв.

Лира.бг по материали от „Гардиън”

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Ds9AYyxXQAAjzpz

Литературна награда оценява книги без насилие срещу жени

Бъдещето ѝ обаче е неясно Staunch Book Prize се връчва в широк спектър от жанрове, …