Начало / Свят / Китайска и африканска книга ще спорят за „Букър”

Китайска и африканска книга ще спорят за „Букър”

Кандидатите са общо 13

maxresdefault

Носителят на наградата „ГонкурЕрик Вюйар също е в престижния списък. Точно китайката Цан Сюе, която сега има шанс за „Букър”, се споменава и сред евентуалните претенденти за Нобелова награда за литература. А същото важи и за още един от номинираните – кениеца Нгуги ва Тионго.

Списъкът допълват още грузинката Нана Еквтимишвили, аржентинката Мариана Енрикес, нидерландците Бенджамин Лабатут и Яп Робен, както и още един французин – Давид Диоп. Има още писатели от Дания, Русия, Германия, Швеция и дори Палестина.

Една от книгите в листа на журито вече има българско издание – „В памет на паметта” от рускинята Мария Степанова. 49-годишната авторка е сред най-награждаваните руски поети, а романът „В памет на паметта” се превръща в интелектуална сензация в страната ѝ. Така Степанова печели за него и най-престижните руски литературни награди, като сега – по всичко личи, има сериозни шансове и за „Букър”.

Следващата крачка е журито да намали списъка наполовина – така ще останат шестимата финалисти за „Букър”. Кои са те ще разберем на 22 април 2021-а. После пък предстои да научим и новия носител – на 2 юни. Финансовата стойност на наградата е 50 хил. лири или около 115 хил. лв.

Лира.бг по материали от „Гардиън”

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Spine on Angle_Style 1_Marble 2_teaser

„Букър“ чука на вратата – шест книги се борят за наградата

Победителят ще разберем в късната вечер на 26 ноември 2023 г. Еси Едугян, която е …