Начало / Свят / Продадоха издателството на Стивън Кинг

Продадоха издателството на Стивън Кинг

Писателят беше сред противниците на идеята

origin

Гигантът „Саймън и Шустър“ има вече нов собственик – инвестиционната група KKR&Co. Сумата, която тя ще заплати на досегашните стопани на издателството от „Парамаунт Глобъл“, е 1,62 млн. долара.

Така се слага край на сага, продължила няколко години и преминала през доста съдебни дела. „Саймън и Шустър“ трябваше да стане част от „Пенгуин“ още през 2020-а, но Министерството на правосъдието на САЩ се възпротиви на сделката. Тогава съдът изслуша дори майстора на хоръра Стивън Кинг, който заяви, че сливането ще унищожи конкуренцията и ще навреди на пазара.

Сега от „Парамаунт“ се съгласиха на значително по-ниска цена, само и само да освободят плещите си от тежестта на издателството, което е сред петте най-големи в САЩ. Корпорацията насочва всичките си усилия към филмовия пазар, където ѝ предстои тежка битка със значими играчи в областта на видео стрийминга като „Нетфликс”, „Амазон Прайм Видео“ или „Дисни+”.

Сега „Саймън и Шустър“ има около 1600 служители. Моментът е специален за издателството, тъй като догодина то ще отбележи своята 100-годишнина. Въпреки че „Парамаунт“ получават по-малко пари от предвиденото, печалбите на издателството растат. Само през първите три месеца на 2023-а оборотът е нараснал с цели 19% – на 258 млн. долара. В същото време другите значими издателства на пазара регистрират спад.

12052592_10153015169801899_5044892386096575282_o

„Саймън и Шустър“ са издатели на едни от най-търсените автори днес – сред тях Стивън Кинг, Хилъри Клинтън, Боб Удуърд, Колийн Хувър

Информация и снимки: Simon&Schuster, Publishers Weekly и AlterNet

Прочетете още

neda_antonova

Неда Антонова написа книга за „сътрудниците на Бога“

Новият ѝ роман изненадва Обичаната от много читатели писателка е известна със своите исторически мотиви …