Начало / Интервюта / Ника Набокова: Много е трудно да се прости изневяра

Ника Набокова: Много е трудно да се прости изневяра

Авторката Ника Набокова разказва за себе си и своята скандална книга „В леглото с мъжа ти. Бележки на любвницата“

nika

Тя е на 37,зодия Водолей, родена е в Санкт Петербург, има опит в пиара, писането, провалените бракове, и в…щастливата любов. Артистична, красива и вироглава, Ника Набокова събира всичко това през 2016-а в първата си книга, която излиза сега у нас, но темата е вечна – семейният триъгълник и отношенията на всички засегнати страни. Заглавието „В леглото с мъжа ти. Бележки на любовницата“ звучи направо безсрамно, докато човек не види текста, който за изпатилите ще се окаже психологическа подкрепа, за други – сигнална лампичка, да не стъпват накриво, а за някои – повод да си спомнят свободата без ангажименти, или да се усмихнат на младостта и сладките ù прегрешения. За връзка с авторката ни съдейства екипът на изд. Ера, като не се наложи да я търсим далече, защото тя пребивава трайно в България, дори разработва блог и профил в Инстаграм на български.  

– Здравейте, представете се на нашите читатели.

– Здравейте, казвам се Ника Набокова и познавам сложните взаимоотношения, изневерите, токсичните връзки и любовни разочарования. Писател съм и съосновател на агенция за психологическа подкрепа – Mindspa. Освен това съм певица, артист и журналист.

– Наистина ли живеете в България, и то в Банско. Как попаднахте тук?

– Да, вярно е, живея в Банско. Как се озовах тук ли? Преди три години в Рига срещнах един мъж – моя съпруг. След два месеца се преместих при него в България. Живяхме в София, ходихме в Банско на почивка… а на следващото ни посещение вече избирахме квартира. Мястото е удивително. Природата, хората, атмосферата. Първоначално смятахме да използваме жилището само за отдих, между живота в големия град и пътуванията, но пандемията остави своя отпечатък, и ето ни, вече година живеем постоянно в Банско.

– Написали сте книга за изневярата от гледна точка на… любовницата. Защо?

Книгата се зароди в моя блог. А блогът от личните ми преживявания. В живота ми имаше период, в който именно аз бях ненавижданата любовница. И като много други, намиращи се в подобно положение, изчетох различна информация и гледни точки по темата. Едностранчивостта и примитивността на отразяването на проблема ме изненадаха и реших да покажа и другите страни, тези, които по някаква причина се пренебрегват. Затова стартирах блог, от гледна точка на любовницата.

– Как го приеха хората?

– Популярността му нарасна много бързо и с мен се свързаха от едно издателство. Така издадохме първата ми книга, която написах, базирайки се на най-четените и търсени теми в блога. Защото има много митове за любовните триъгълници и участниците в тях, които нямат нищо общо с реалността. За мен бе важно да покажа на хората как в действителност функционира тази система.

– Какво мислите за фразата, че човекът, с когото искате да спите, и този, с когото искате да се събудите, са двама различни души? 

– Струва ми се глупава фраза. Твърде категорична, твърде тясна в разбирането си. Всичко в живота е малко по-сложно. Хората не изневеряват само заради секса. Той е само една от причините и, между другото, не най-често срещаната.

– А какво бихте казали на онези читатели, които си мислят: „Няма опасност да ми се случи такова нещо. Познавам човека до себе си.“ Или: „Не ме интересува – да ходи с когото ще!“

– Мисля, че ако ти е безразлично с кого и къде е любимият ти човек, значи не го обичаш достатъчно. А относно „това няма как да се случи на мен”, в Русия имаме една поговорка: „Никога не казвай никога.”

– Прошката ли е най-трудна в тази ситуация?

– Смятам, че да. Да простиш изневяра е много, много трудно. И честно казано се случва рядко. По правило само на онези хора, които посещават заедно семейни терапии, прекарват там определен брой не от най-приятните си часове, превъзмогват редица трудни преживявания.

– Имате ли наблюдения защо традиционното семейство днес се разпада все по-често? Присъствието на нова „тръпка“ ли е единственият проблем?

– Това е част от динамиката и развитието на света. Всичко се променя и разбиранията за отношенията помежду ни също. Нормално е – имаме свобода на избор – някои предпочитат моногамията, други полигамията. Но едно нещо остава непроменено: човекът се нуждае от друг човек и това е наша базова потребност.

Хората не изневеряват само заради секса. Той е само една от причините и, между другото, не най-често срещаната

3-25-e1522668139553

– Един от шедьоврите на руската литература е романът на Толстой „Ана Каренина“. Извън литературните му достойнства, чисто човешки, за вас каква е прелюбодейката Ана Каренина?

– Сега ще изкажа едно изключително непопулярно мнение, но няма да лъжа хората. Не харесвам нито романа, нито героите, нито автора. Той изцяло предизвиква у мен отвращение – като личност, и като писател също. Толстой е бил отвратителен човек. А що се отнася до героинята Ана Каренина – според мен тя е типична кралица на драмата. Идеален персонаж за привличане на читатели – страда, мъчи се, преувеличава. За мен е скучна, но може би това е професионално изкривяване.

– Вашата книга е написана преди движението Me Too. Как се отнасяте към силната феминистка вълна, която то отключи? И въобще тези актриси, които извадиха като оръжие сексафери от миналото?

– За движението се говореше много, а основна тема беше „защо досега те са мълчали“. Като жертва на насилие и човек, който много е изучавал темата, ще поясня: мълчали са, защото ги е било срам. Това е нормално. В обществото съществува едно ужасно явление, вид вменяване на чувство за вина у жертвата. Затова и жертвите мълчат, а когато видят, че някой друг проговаря, придобиват увереност, че и те могат. Така се разгърна движението.

Но трябваше ли кариерите на известни личности да бъдат разрушени?

Дали е правилно да се разруши кариерата на насилника – ако упражненото насилие се докаже в хода на независимо и безпристрастно разследване, отговорът е да. Смятам, че човек, който прилага насилие, трябва да бъде наказан. Но пак ще подчертая – единствено и само след независимо разследване. Що се отнася до това правилно ли постъпиха публично известните жени с разкриването на тези моменти – абсолютно. Защо трябва да се тревожат за кариерата на човек, който е застрашил тяхната безопасност.
Важно е да споменем, че под егидата на Me Too се появиха и напълно неоснователни обвинения. От типа „той отказа да ме изслуша и по този начин ми нанесе травма”. Или „правих секс с него, за да го задържа, не исках особено, затова смятам, че ме е изнасилвал”. Поне в Русия стана тенденция и това не е хубаво. Насилието има много ясни критерии. Добре е да го помним. Щом ДОБРОВОЛНО си решила, че ако преспиш с някого, ще получиш нещо в замяна, без човекът да го е намеквал, да е поставял условия, да те е принуждавал или шантажирал, то извинявай, но ти си изнасилила САМА себе си.

Въпросите зададе Людмила Еленкова
Превод: изд „Ера“

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

0004

Читател на годината – 10-годишната Йоана прочете 232 книги

„Когато четем, си обогатяваме речника“, смята тя Йоана Делчева стана Читател на годината в Библиотека …