Начало / Любопитно / Португалия откупи книги за 200 хил. евро от издателите

Португалия откупи книги за 200 хил. евро от издателите

Допълнителна помощ получиха и книжарниците

livraria-lello-do-porto-portugal-que-aliviar-a-pandemia-com-livros-classicos-1585766067432_v2_1920x1281

Общо 261 молби за ковид-дотация прие тамошното Министерство на културата. Самият министър пък спечели всеобщите симпатии, когато при първата вълна на пандемията заяви, че е нужно книжарниците да останат отворени, тъй като това ще запази душевното здраве на португалците.

2020-а ще остане в аналите като пълна с противоречия за португалския книжен пазар. Нормалното му функциониране беше крайно затруднено, но пък за сметка на това се родиха прекрасни инициативи, които насочиха вниманието на хората към книгите.

При една от тях клиентите имаха право да вземат предварително поръчана книга само с автомобил, мотоциклет или на колело. Организацията на независимите издатели и книготърговци (RELI) пък спечели овации с акцията „Книжарница на сляпо”. Читателите бяха призовани да изпратят поне 15 евро на книжарница или издателство по свой избор, а в отговор получаваха една или повече книги с разяснително писмо защо е добре да ги прочетат.

Ценна помощ на малките издатели и книжарници оказа и Държавната печатница за ценни книжа  (Imprensa Nacional-Casa da Moeda). Една от целите, с които е създадена през 1768-а, е именно подпомагане на португалския език и култура.

В същото време традиционните книжни панаири се превърнаха в най-големите изобщо дотук. Лисабонският се проведе в един от парковете на града, като по алеите бяха разположени 310 обекта на общо 638 издателства – от Португалия, но и други страни, в които португалският е официален език.

Интересна инициатива предприе най-популярната книжарница в страната – Livraria Lello. Културна институция със славна история и голямо влияние и днес, от книжарницата обявиха конкурс за разказ на тема „Живот по време на принудителна изолация. Идеята беше шестте най-добри истории да бъдат публикувани под формата на книга. Интересът надмина всички очаквания на организаторите, които получиха общо 5690 разказа, като по този начин конкурсът се превърна в най-масовия за всички времена.

filia_para_lello

Според новите противоепидемични мерки и сега португалските книжарници имат право да продават само „от гише”

Лира.бг по материали от чужди медии

Прочетете още

Hay_on_Wye_Bookshop2

Столици на книгите привличат читатели от цял свят

Феноменът е от 60-те на миналия век „Уикипедия“ може да ви разкаже за поне 40 …