Начало / Любопитно / Поезия по телефона четат във Филаделфия

Поезия по телефона четат във Филаделфия

Горещата телефонна линия помага на болните от Covid-19

trapeta-mason-poet-laureate

Обаждането е безплатно, а топъл глас отсреща подхваща веднага някой хубав стих. Стихотворенията се сменят на няколко дни. Заедно с дозата поезия има и съвети как да постъпим, ако ни е нужен лекар-специалист.

Антиковид-линията функционира във Филаделфия, като според първоначалните планове ще работи през цялата 2021-а. Идеята е на една поетеса – Трапета Мейсън. „Звучи малко ретро, но мисля, че ще докосне повече хора, отколкото в интернет”, казва самата тя.

Със задачата да чете стихотворенията се заема пак Мейсън. „Иска ми се да спечеля вниманието на хората, които общуват помежду си в библиотеки, в обществени центрове или пък като съседи – разяснява тя. – Самата аз съм учител в такъв център и ми е трудно да достигна до хора, които нямат достъп до Zoom, YouTube или различни подкасти.“

Поетесата е от либерийски произход, но живее във Филаделфия със семейството си от 8-годишна. Спомня си как като тийнейджърка в началото на 80-те седяла на балатума в кухнята и навивала телефонния кабел покрай пръстите си, докато говорела с приятелки.

Ще четем поезия от познати имена – продължава създателката на телефонната линия, – но също и от непознати.“ Healing Verse, както е нарекла идеята си, ще предлага и важни съвети в други области – например при мисъл за самоубийство и различни тежки ситуации.

Eq3zA-rXUAEGle2

Healing Verse ви очаква с код за Филаделфия на 1-855-763-6792

Лира.бг по материали от The Philadelphia Inquirer

Прочетете още

peluardpoeziya3

И няма помен от смъртта дори

Юлия ПЕТКОВА „Поезия“ от Пол Елюар е в книжарниците в превод на Силвия Вагенщайн Според …