Начало / Читатели / Не пипайте тези книги

Не пипайте тези книги

… а ако все пак ги прочетете, просто се гръмнете

2021-01-22_06-57-13_076

Тайните и конспирациите сега са във възход. Заглавията, които ги разкриват, сякаш са по-популярни от всякога. При това отдавна мина времето, когато търсехме Снежния Йети или пък се вглеждахме в мътни води за чудовището от Лох Нес. Макар че лавицата с конспирационни теории в книжарницата категорично доказва, че риба се лови най-добре в мътна вода!

Книгите за тайни и загадки винаги са имали своите почитатели, но времената се менят – ако преди четяхме трескаво за извънземни, които ЦРУ и НАСА съхраняват в хладилниците си, сега вниманието ни ловят повече думи като матрица, неолиберализъм, ваксина и разбира се, коронавирус. Ето кратък преглед на по-нови, по-наивни, по-сериозни или пък класически тайни и загадки, за които любезно ни осведомяват редица заглавия.

2021-01-22_06-57-12_088

„Локдаун” бърка в раната

Авторът Михаел Морис пише книгата си след първата вълна на коронавируса и тя излиза през лятото на миналата година. И у нас се появява навреме – тъкмо когато чуждицата локдаун придоби някаква общественост. Иначе по страниците се срещаме с всичко, което може да прочетем и в социалните мрежи, само че малко по-систематизирано и обработено. Тук е чипирането, събирането на лични данни, редуцирането на световното население… Малко озадачаващ е знакът „Джордж Оруел” в долния десен ъгъл на корицата. Първоначално решихме, че книгата на Морис има награда от едноименната фондация, но потвърждение за това липсва…

2021-01-22_06-57-14_536

„Корона. Фалшива тревога” използва и научен език

Заслугата е на семейството автори, които имат и научна медицинска практика – докторите Райс и Бхакди. Всъщност точно Сухарит Бхакди се превърна в „черна овца” за научната общност в Германия. Специалистът от тайландски произход се обяви открито срещу схващането за коронавируса и започна да публикува видеоматериали в YouTube. Само че твърденията му, че covid-19 е грип, който не се нуждае от специална ваксина, дойдоха в повече на платформата и тя закри профила му. Д-р Бхакди написа дори писмо до канцлерката Меркел, а наред с това създаде Асоциация на лекарите и учените за здраве, свобода и демокрация. В отговор университетът в Майнц оттегли доверието си в него. Книгата предлага цифри, данни и предпоставки в подкрепа на неговата теза.

2021-01-22_06-57-18_647

„Матрицата отвътре” представя света глобално

Оставяме настрана темата за коронавируса, за да видим най-често срещаните тези, когато иде реч за Новия световен ред. Съдържа ги книгата на нашия Боян Чуков „Матрицата отвътре”. Тук е неолиберализмът, финансовите елити, също идеята за планетарно надмощие. Боян Чуков има блестяща подготовка за написването на такава книга – учил е в Москва, работил е в службите, бил е на високи постове в няколко правителства. Всичко това идва да ни убеди, че познава нещата отвътре и може да ни предложи смислена теория за онова, което се случва.

2021-01-22_06-57-17_904

„Комитетът 300” засилва чувството за безнадеждност

Книгата привлича внимание със заглавието, обаче изречението отдолу е възможно най-клиширано. От него научаваме, че ей сега ще разберем коя е най-строго пазената тайна в света. Усещането като от холивудски филм се засилва и заради „сюжета” – 300 души са привилегировани да държат властта по цял свят. Те контролират абсолютно всичко. Както и в случая с нашия Боян Чуков, и тук като доказателство за достоверност на книгата се цитира факта, че авторът д-р Коулман е работил за тайните служби, с други думи, добре познава нещата отвътре.

2021-01-22_06-57-16_954

„Преди да се гръмнеш…”, не пипай тази книга

Точно за Ян ван Хелсинг се твърди, че е повлиян от д-р Коулман – и че използва много от неговите теории за своите книги. Ясно е, че именно немският автор е светилото на бранша. Силните му страни са сладкодумието и умението да напипва теми, които събуждат най-тъмни чувства и страхове в читателите. Атрактивните заглавия също вършат работа – като тук, в книга, която е хем за личните революции, хем за житейските кризи. Така че „Преди да се гръмнеш, прочети тази книга” изкарва автора и с едни гърди пред Робин Шарма например.

top

„Топ мистериите…” на едно място

За финал пак български пример – със забележката, че Слави Панайотов гради книгите си по-скоро върху любопитството и желанието да знаем повече за света, в който живеем, но без такива разрушителни чувства като гняв или недоволство. Разбираемо, понеже голяма част от публиката му са деца и тийнейджъри. Затова и интелигентното списване на неговите „Топ мистерии…” – на света, Вселената и България, са само плюс в общуването с неговата аудитория. Умело използвайки и новите медии, Слави Панайотов се превърна в един такъв хибриден автор, от една страна, той е влогър, а от друга създава култура на четенето. Похвално!

Из тайни и конспирации се разходи Краси Проданов

Прочетете още

405088586_945749293047465_6557917269866675_n

Стендъп актрисата Деница Кючукова: „Детският читател не прощава грешки“

Дебютната ѝ книга е за деца, но и за възрастни Деница завършва НАТФИЗ – с …