Начало / Любопитно / Бриджит Джоунс ще отпразнува с нов фасон 25

Бриджит Джоунс ще отпразнува с нов фасон 25

Появява се за първи път във в. „Индипендънт

 

downloaddocument-21-1b

Колонките на Бриджит Джоунс се раждат през зимата на 1996-а, като действителният им автор е 38-годишната тогава Хелън Филдинг. Британската БиБиСи отбеляза случая и със специален документален филм – Being Bridget Jones, в който писателката си припомня как е създала своята Бриджит, пък и кой я е вдъхновил за нея.

Успехът на книгата води до това, че дневниците на Бриджит Джоунс стават цели четиривторият излиза осем години по-късно, през 2004-а, а третият се появява в книжарниците след още десет, през 2014-а. Последният засега е от 2016-а. Бриджит Джоунс се оказва неочаквано в центъра на вниманието и със зараждането на движението #MeToo.

Непретенциозна наглед, „Дневникът” се превръща във феномен за пазара, като година след издаването си печели и Британска литературна награда. Обяснение за това дава и сериозното портфолио на неговия създател – Хелън Филдинг е филолог по образование, работи за БиБиСи, където снима документални филми за Африка, изявява се като журналист в „Индипендънт”, като именно там намира благоприятна почва за идеята си. „Гардиън” пише, че точно Бриджит Джоунс със своето поведение дефинира най-точно живота през миналия век. В книгата героинята е около 30-те, самотна лондончанка, чиито проблеми са толкова познати на милиони жени (пък и мъже) по света – наднормено тегло, прекалено много алкохол, проблеми в работата и най-вече с житейските партньори. Затова и най-често срещаната реплика в книгата е тази: „Как е любовният ти живот?

Бриджит Джоунс оживява и на големия екран през 2001-а – благодарение на Рене Зелеуегър, Хю Грант и Колин Фърт. Може да се каже, че филмът дублира успеха на книгата и налива масло за още по-големи продажби на романа в световен мащаб.

brid

Сега четвъртвековният юбилей се превърна в двигател за издаването на нова версия на първия „Дневник” – в него ще има и близо 100 страници допълнителен материал от Хелън Филдинг

Освен на увод и коментар от самата нея читателите ще се насладят на някои по-ранни журналистически текстове, оригинални колонки от „Индипендънт”, също и свързани с #MeToo и дори Брекзит публикации. Ще има и весели рецензии на ресторанти, към които имат отношение героите от книгата. Очаква се изданието да се появи на пазара в началото на февруари 2021-а.

Лира.бг по материали от чужди медии

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

top

ТОП 201 на най-продаваните за 2021 г.

Последната класация за отиващата си година – изпращаме я с равносметка и с надежда за …