Начало / Любопитно / Шоколад на 120 години откриха в библиотека

Шоколад на 120 години откриха в библиотека

Ценната находка е от Австралия

13001616-3x2-xlarge

Точно Австралийската национална библиотека съобщи за интересното си откритие. На всичко отгоре 120-годишният шоколад принадлежал на един писател – Андрю Бартън Патерсън, известен още като Банджо.

Лакомството било намерено в ламаринена кутия в читалнята на библиотеката в Канбера. Марката му е Cadbury и затова изследователи смятат, че писателят го е получил по време на Втората англо-бурска война в самото начало на миналия век. Тогава Банджо работел като военен кореспондент в Африка, където са и бойните действия.

120-годишният шоколад изглежда ядивен въпреки възрастта си. „При отварянето почувствахме много интересен аромат”, споделя Дженифър Тод от австралийската библиотека

13001710-3x2-xlarge

Самите шоколади се полагали на войниците, но по всичко личи, че поетът и писател го получил от някой от служащите и впоследствие го изпратил на семейството си в Австралия.

Банджо участва и в Първата световна война, но тогава е вече шофьор на линейка. Шоколадът ще бъде включен сред предметите, останали от него като наследство. Творецът си отива от света ни на 76 през 1941-а. В знак на признателност пък ликът му краси днес австралийската банкнота от 10 долара.

Лира.бг по материали от ABC News

Прочетете още

stažený soubor

Хенри Кисинджър – по-близо до „Разпни го“, отколкото до „Осанна“

За мъртвите или добро, или нищо… това всъщност не важи и в неговия случай Противоречив …