Начало / Любопитно / Шоколад на 120 години откриха в библиотека

Шоколад на 120 години откриха в библиотека

Ценната находка е от Австралия

13001616-3x2-xlarge

Точно Австралийската национална библиотека съобщи за интересното си откритие. На всичко отгоре 120-годишният шоколад принадлежал на един писател – Андрю Бартън Патерсън, известен още като Банджо.

Лакомството било намерено в ламаринена кутия в читалнята на библиотеката в Канбера. Марката му е Cadbury и затова изследователи смятат, че писателят го е получил по време на Втората англо-бурска война в самото начало на миналия век. Тогава Банджо работел като военен кореспондент в Африка, където са и бойните действия.

120-годишният шоколад изглежда ядивен въпреки възрастта си. „При отварянето почувствахме много интересен аромат”, споделя Дженифър Тод от австралийската библиотека

13001710-3x2-xlarge

Самите шоколади се полагали на войниците, но по всичко личи, че поетът и писател го получил от някой от служащите и впоследствие го изпратил на семейството си в Австралия.

Банджо участва и в Първата световна война, но тогава е вече шофьор на линейка. Шоколадът ще бъде включен сред предметите, останали от него като наследство. Творецът си отива от света ни на 76 през 1941-а. В знак на признателност пък ликът му краси днес австралийската банкнота от 10 долара.

Лира.бг по материали от ABC News

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

2022_10_23_1e3f0e2f4379f322-1

Украински писател напомни, че и мирът има етични граници

На церемония във Франкфурт получи престижно отличие Сергий Жадан е тазгодишният избор на немските книгоразпространители …