Начало / Свят / Поет спечели литературната награда „Сервантес”

Поет спечели литературната награда „Сервантес”

Франсиско Бринес е вече на 88

brines-portada-kmtH-R38GwDIxZIcEyrk2XNIDD6J-1248x770@Las Provincias

Критиката нарича стиховете му „смирени и затрогващи. Дебютира преди цели 60 години – когато е на 28. Първата му стихосбирка Las brasas е по-различна от социално ангажираните стихове на останалите поети тогава. Защото Бринес избира да пише за тъжната участ на човека, за старостта и всесилното време.

Бринес трупа слава като поет, но и като литературовед. Преподава дълги години в Кембридж и Оксфорд. През 1987-а печели и Националната награда за поезия в Испания.

Наградата „Сервантес”, която спечели сега, е преклонение и пред поколението му. Франсиско Бринес е сред последните живи титани, които определят облика на испанската литература в средата на миналия век. Наградата отива при него на фона на очакванията, че ще я заслужи например венецуелецът Рафаел Каденас. Испанската преса пък залагаше на преведения на над 30 езика Енрике Вила-Матас.

При това журито определено заложи на кандидати, които са значими най-вече в рамките на испаноезичния свят – за разлика от предишни издания на наградата, когато се търсеха кандидати, оставили своя подпис върху литературата въобще.

Em9wDR9XcAAWRwU

Наградата „Сервантес” – най-престижната в испаноезичния свят, има и финансов еквивалент, 125 хил. евро. Връчва се от 1976 г.

Лира.бг по материали от чужди медии

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

x1080

Сезонът на литературните награди тече във Франция

Черешката на тортата ще е „Гонкур“ Доминик Барберис е името, което привлече погледи към себе …