Начало / Без категория / Детска книга на актрисата Натали Портман излезе на български

Детска книга на актрисата Натали Портман излезе на български

Все повече музиканти и актьори прескачат от сцената в полето на литературата

natalie

Ето че и Натали Портман реши да ни разкаже Басни в рими“. Актрисата винаги ще помним с ролята й на 12-годишното момиченце, партньорка на гангстера-герой на Жан Рено във филма на Люк Бесон „Леон„, макар че по-късно тя се изявява още като продуцент и режисьор, а кариерата ѝ включва редица престижни номинации и награди – Бафта, Златен глобус и Оскар.

Басните са илюстрирани от американската художничка Джана Матиа и представляват съвременна остроумна интерпретация на класически истории: „Костенурката и заекът„, „Трите прасенца„, „Селският мишок и градският мишок„. За ритъма на стихчетата на български се е погрижил писателят и преводач Любомир Николов.

Смисълът им говори за самата Натали – скрита зад постоянството на костенурка, вместо зад суетата на заека, гледаща с присмех на количеството храна, което само прасе би изплюскало, та от клечките за китайско да си построи си построи къща, която после ще отиде на вятъра, или богатият мишок, подгонен при бедния си роднина, защото за всеки котарак и двамата са… мишоци.

В края на книгата актрисата благодари на своята майка, която първа ѝ е прочела приказка, и до днес играе с думите, за да разсмива своите внуци. Натали Портман има има две деца – момче на 9 г. и момиче на 3 г., които отглежда със съпруга си – бившия хореограф на балетната трупа на Парижката опера Бенджамин Милпие.

Текст Людмила Еленкова

Прочетете още

ЛЮСИ Колонка(1)

Българският Уди Алън

Людмила ЕЛЕНКОВА Хората, които поживяха в евтините години на бозата, баничките и билетчето за градския …