Начало / Читателски дневник / Любопитни факти около известните книги

Любопитни факти около известните книги

Разпалват въображението и ни карат да ги разтворим отново

121969234_3537519592961320_4249512818647368428_o

Любимите ни романи са на почетно място в библиотеката – или пък с удоволствие си купуваме ново издание. Подаряваме ги, препрочитаме ги… и е истинска радост да разберем още нещо за тях. Дори в някои случаи да са написани вече преди векове! Ето една такава порция интересни факти, които допълват образа на самите книги. Достоверността на някои от тях може да проверим веднага – като се зачетем.

188560_b

„Граф Монте Кристо” на Александър Дюма

Едмонт Дантес е един от най-славните литературни герои въобще. Деветнайсетгодишният моряк и капитан на кораб е обвинен несправедливо в деня на сватбата си и вкаран в зловещ затвор. Но бяга оттам и приема името граф Монте Кристо. Интересен факт е, че Дюма измисля името, докато плава в морето. Вижда италианският остров Монтекристо и чува някои от легендите, които се разказват за него. Сега островът е природен резерват и предлага дом само на дивите птици.

изкуплението-шоушенк

„Изкуплението Шоушенк” на Стивън Кинг

Книгата разказва историята на затворник, осъден за убийството на жена си. Бившият банкер намира интересен начин за оцеляване, а после бяга с цената на много труд и усилия. Филмът по повестта е считана за една от най-добрите продукции за всички времена. Любопитно е обаче това, че писателят продава правата за 1 долар. По този начин дава шанс на режисьора Франк Дарабонт да се утвърди в професията.

642983_b

„451 градуса по Фаренхайт” от Рей Бредбъри

Антиутопията е отпечатана за първи път в сп. „Плейбой” през 1953-а. Описва тоталитарно общество, в което книгите са забранени и подлежат на изгаряне. А градусите в заглавието са точно толкова, при колкото се самозапалва хартията. Оказва се обаче, че Рей Бредбъри е сбъркал с… един градус. Хартията пламва при 450, а писателят бил подведен от пожарникарите, с които се посъветвал по темата. Веднъж станала хит, от издателство Ballantine Books правят специално издание на книгата – 200 екземпляра са увити в азбестова хартия, която притежава изключително противопожарни качества.

208087_b

„Брулени хълмове” Емили Бронте

Единственият роман на поетесата става и най-известната ѝ творба. Публикуван е за първи път през 1847-а. На корицата обаче стои мъжко име – Елис Бел. Още следващата година Емили Бронте се разболява от туберколоза и умира. Истината разкрива сестрата Шарлот, която преиздава книгата през 1850-а, като пише предговор, в който обяснява всичко.

225010_b

„Малкият принц” на Антоан дьо Сент-Екзюпери

Публикувана през 1943-а, това е най-известната творба на Екзюпери. Написана е в хотел в Ню Йорк година по-рано. Представлява поетичен и философски разказ за живота. Интересното е, че на практика е дълбоко лична творба. Екзюпери опитва да опише детето, което е бил, да съхрани неговата чистота. Сам е наричан като малък Краля на слънцето заради русата си коса. Образът на розата пък представлява препратка към съпругата му Консуело.

150405_b

„Хобитът” от Дж. Р. Р. Толкин

Фентъзи-романът е създаден първоначално като приказка. Толкин искал да я чете на собствения си син. Сам обаче се увлякъл и така се родила истинска книга с много описания, карти и илюстрации. Първоначално съществувал само ръкописът, изработен от самия писател. Благодарение на един от студентите му в колежа Пембрук вижда бял свят.

10000000810517_b

„Боен клуб” на Чък Паланюк

Книгата от 1996-а разказва за герой, страдащ от раздвоение на личността. През деня работи нормална работа, а нощем се превръща в анархист и смелчага. Идеята идва болезнено за самия Чък Паланюк. Веднъж, докато си почива сред природата, се сбива с хора от съседен лагер. Връща се на работа целия в синини, но никой от колегите му не го пита какво се е случило. Решава да напише провокативен роман, като обаче изпитва на собствен гръб всички неблагополучия, предназначени за героя му. Затова участва в улични сбивания, живее като негодяй, просто прави всичко в тон с книгата, която пише междувременно.

Лира.бг по материали от „Книжен континент”

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

ClassicLitAug3

12 световни автори за препрочитане

Книгите им лъхат на истинска литература Новите заглавия са хубаво нещо, но при тях винаги …