Начало / Любопитно / Най-старият превод на Евангелието се намира в Етиопия

Най-старият превод на Евангелието се намира в Етиопия

Съхранява го манастирът Абба Гарима

Garima_Gospels

Ръкописът е известен всъщност отдавна, но досега се смятало, че е създаден през 11. век. Нов анализ обаче премества изработката му с цели шест столетия назад във времето.

Абба Гарима е православен манастир в северната част на страната. Построен е благодарение добрата воля на крал Гебре Мескел. Наречен е на името на един светец – Абба Гарима. Сред добрите му дела било и изцеряването на много вярващи.

Първият европеец стъпил в манастира в началото на 19. век – това бил британският пътешественик Хенри Солт. Манастирът по неволя се превръщал през годините и в сцена за важни събития от етиопската история. Тук например в края на 19. век починал от раните си след битка Рас Алула, известен политически деятел.

Библиотеката на манастира също е известна, като най-ценната творба в нея е именно Евангелието Гарима. Най-новото изследване е проведено в Оксфорд като тамошните учени определят периода на създаването му между 330 и 650 г.

Самото Евангелие е богато илюстрирано. Орнаментите наподобяват сирийски образци. Преведено е на геез – език, който е сравняван по значимост с латинския

Ethiopian_9_Saints_Mural_Axum

Открито е през 1950-а от друг британец – Беатрис Плейн. Беатрис всъщност е жена и входът за нея в манастира би трябвало да е забранен, но монасите се отнесли с почитание към госта си и дори му показали някои от най-ценните предмети в манастира. На практика изследванията на ценната книга продължават оттогава до днес. Но е установено, че произлиза от Аксум – голямо царство в Североизточна Африка, съществувало до около 10. век. Неговите царе смятали себе си за наследници на цар Соломон. Аксум приема християнството през 4. век, така че манастирското евангелие е и първото в страната.

Лира.бг по материали от Vatican News