Начало / България / Защо иновациите се появяват на точно определени места и в точно определено време?

Защо иновациите се появяват на точно определени места и в точно определено време?

225614_bИзвестният учен, журналист и писател Мат Ридли, автор на бестселърите „Геномът”, „Еволюция на всичко” и „Червената царица”, успява по блестящ начин да  събере в една книга истории за стотици иновации и иноватори, за най-висшите прояви на човешкия ум и изобретателност през хилядолетията – от опитомяването на кучето до ядрената енергия.

Кратка история на иновациите е забележително изследване на иновацията като еволюцията – процес на постоянно откриване на начини за пренареждане на света във форми, които надали биха се появили случайно и усъвършенстван вариант на невероятното. Според Ридли иновациите, били те iPhone, идеи или наглед странни изобретения, са невероятни, чудновати комбинации на атоми и дигитални битове информация.

„Кратка история на иновациите” събира в една книга истории за стотици иновации и иноватори, за най-висшите прояви на човешкия ум и изобретателност през хилядолетията – от опитомяването на кучето до ядрената енергия. Забавни, поучителни, понякога дори трагични, това са стъпалата, върху които стъпваме по пътя си нагоре – и са по-важни от всяка война, от всеки политик, от всяко преходно събитие, което напразно отвлича общественото внимание.

matt-ridley

 

„Нито един икономист или социолог не може да обясни напълно защо се появяват иновации, да не говорим защо се появяват на точно определени места и в точно определено време. В тази книга ще се опитам да разреша тази голяма загадка. Няма да го правя само с абстрактна теория или с привеждане на аргументи, макар че ще има и от това, а основно ще разказвам истории. Нека иноваторите, които са превърнали своите (или чуждите) изобретения в полезни иновации, ни учат как се случват нещата чрез примерите на успехите и провалите.

Аз ще разказвам истории за парните машини и интернет търсачките, за ваксините и електронните цигари, за транспортните контейнери и силициевите чипове, за куфарите на колелца и генното редактиране, за числата и тоалетните. Нека чуем какво ще ни кажат Томас Едисон и Гулиелмо Маркони, Томас Нюкомен и Гордън Мур, лейди Мери Уортли Монтагю и Пърл Кендрик, Ал Хорезми и Грейс Хопър, Джеймс Дайсън и Джеф Безос.”